söndag 7 februari 2016

Nyårsafton! (I Kina, alltså!)

Nu är det nyårsafton i Kina, den 7 februari. Kinesernas nyårsdag är följaktligen i morgon. Vi önskar dem lycka till på nya året! ("Vi?" - Jag gör det i alla fall.)

Det år som nu börjar, enligt den kinesiska kalendern, är apans år. Den där apan kan vara såväl en trevlig och påhittig figur som en besvärlig jäkel, så vi kan räkna med mycket brus i nyhetsflödet under kommande år. Såväl elände som trevliga saker.

Här har vi apkungen själv, Sun Wukong. Jag tror bilden kommer från den tecknade kinesiska långfilmen från 1960-talet, den som handlar om hur apan ställde till med kaos i himlen. Den skojaren åt bland annat frukter som gjorde honom odödlig. Med andra ord var det närapå omöjligt att få stopp på honom. Det krävdes ett ingripande från Buddha själv för att få apan att sluta med sina påhitt. Senare släpptes han dock loss, och fick vara följeslagare till en trist munk som for till Indien för att hämta heliga skrifter från Buddha. Det finns en jättelik kinesisk roman om detta, Färden till västern. Fem volymer är översatta till svenska. Om inte Sun Wukong hade varit med hade nog ingen varit intresserad av den historien!

Här önskar nyhetsbyrån Nya Kina gott nytt år också:

Inbäddad bildlänk

Inga kommentarer: