måndag 20 juni 2016

Notera ordvalet!

Vilka ord man väljer för att beskriva olika saker kan vara viktigt. Det kan bland annat vara ett sätt att försöka styra andra människors tänkande och världsuppfattning. Ta det här exemplet från rännstensblaskan (obs! nedsättande värdeuttryck!) Aftonbladet:

Notera att det står "slår". En mer neutral beskrivning skulle kunna vara "Så påverkar ...". Men nu "slår" det, och dessutom "hårt". Det är klart att rubriken kan ha satts av en person med dåliga kunskaper i svenska språkets ordvalörer, men det tvivlar jag på. Av någon anledning försöker man övertyga svenskar om att inte rösta för Brexit (eller vad man nu vill med det här).

Men varför samtidigt visa en bild som motverkar intrycket av att Sverige har något att säga i frågan: Löfven ser ju helfjantig (eller åtminstone halv-) ut, och Cameron verkar mest som han snabbast möjligt vill bli av med den där svenske dumflinande byfånen! Eller har jag tolkat det fel?

1 kommentar:

martin sa...

Man borde kunna ansluta delarna av UK, var för sig med diverse avtal och omröstningar. Känt ch populärt koncept numera. :)