fredag 17 juni 2016

Så ser det ut vid Lop Nor

För mer än hundra år sedan for Sven Hedin runt i Asien och ägnade sig åt 'upptäcktsresande'. Fast August Strindberg skällde på honom för att Hedin bara var på ställen som andra redan upptäckt. Jag tar inte ställning i det bråket, men minns att den mystiska saltsjön Lop Nor var ett av de platser som Hedin beskrev. Den hade inget avlopp, och flyttade sig hit och dit i öknen i det inre av Kina. Jag tror aldrig jag sett bilder därifrån tidigare, men här kommer några:
Finns det 'upptäcktsresande' numera? - Om man går tillbaka till femtiotalet, och kanske tidigt sextiotal, så hade vi Sten Bergman som var känd för sina expeditioner till Nya Guinéa. Så fanns det Rolf Blomberg och någon till som tog sig fram i Amazonas djungler. Men de var väl de sista som möjligen kunde hitta någon 'vit fläck' på kartan. Numera är det bara vitt där det finns snö eller is, eller kanske vita saltkristaller som i Lop Nor.

4 kommentarer:

skvitt sa...

Det enda är väl att utforska ännu outforskade grottsystem och djuphavet. Det kan ju vara intressant nog.

/Skvitt

Björn Nilsson sa...

Fast det verkar lite läskigt därnere i mörkret! Man vet aldrig vilka vidunder som döljer sig där ...

Anonym sa...

Såg på Kinas engelskspråkiga kunskapskanal spännande dramadokuumentär om Hedins vedermödor. Något för SVT. Kanske finns det plats nånstans mellan allt tramsetm

Björn Nilsson sa...

Plats mellan tramset ...!!! Hur skulle det se ut! Nänä, inget som sätter myror i huvet på folk!

Annars är det ju intressant att Hedin uppmärksammas ännu i Kina. Vad jag vet så hade han ju en gång i uppdrag från Svenska Akademin att fråga Lu Xun om denne var intresserad av att få ett nobelpris i litteratur.