torsdag 31 maj 2018

Ingen hjälp

Varför får han ingen hjälp? "Flera svenska medborgare hindras att resa hem av turkiska myndigheter" står det, men någonstans i det finstilta senare framkommer det vad som är problemet: dubbelt medborgarskap!

Som medborgare i ett land bör åtminstone ideellt staten där ge dig 100% stöd och hjälp om du  råkar i svårigheter utomlands. Hur blir det om du är medborgare i två stater då? Blir det 200% stöd och hjälp, eller devalveras hela upplägget så nästan inget finns kvar i skarpt läge?

Det finns specialfall som Iran, som inte tillåter sina medborgare att byta medborgarskap. Som jag ser det skulle detta kunna vara en förhandlingspunkt mellan Europa och Iran i samband med kampen mot USA:s nya sanktionsregim. "Vi fixar till lite grejor med sanktionerna, och ni släpper det där med medborgarskap ..."

Dubbelt medborgarskap är ett otyg. Mot vilken stat är den dubble medborgaren lojal, det är ju också en fråga man kan ställa sig. Och i praktiken verkar det alltså som om skyddet, de svenska myndigheternas förmåga (och kanske vilja) att ställa upp för den här sortens människor ganska raskt sjunker i botten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den grundläggande principen vid dubbelt medborgarskap är att respektive land ser dem som 100% medborgare.
Så vad Svenska myndigheter tycker om dessa "svenskar" i Turkiet är för Turkiet lika relevant som vad Sverige tycker om vilken annan turkisk medborgare som helst.
Det samma gäller för Dawit Isak eller den där "svenske" kinesiske dissedenten.
/lasse

Björn Nilsson sa...

Det verkar förstärka argumentet mot dubbla medborgarskap. Det borde folk från "problematiska" länder begripa innan de åker dit och åker fast.