måndag 7 maj 2018

Jag blev överraskad

Jag blev överraskad vid läsning av en artikel i Svenskan idag. Det är en intervju med den 94-åriga krigsveteranen Maria Rochlina, och hon säger saker som man kanske inte ser så ofta i den här tidningen. Rubriken är "94-årig krigsveteran: ”Vladimir Putin sviker oss”", och jag tänkte att här har man väl letat upp någon som kommer med sedvanligt liberalt gnäll. Men så icke. Läs här:

Maria talar med vördnad om diktatorn Josef Stalin, och säger att det saknas starka ledare i dag.
– Putin talar hela tiden om att man inte ska glömma kriget, men han får patriotism att framstå som en show, och försöker ta åt sig äran för segern. Men det var jag och Sovjet som vann kriget.
Likt många veteraner som hyllar kommunismen är hon kritisk mot Vladimir Putin, eftersom han inte vill återinföra det sovjetiska systemet.
– Putin har svikit veteranerna, han låter oligarker plundra Ryssland. Jag kommer att träffa honom 9 maj och berätta vad jag tycker. 

Hoppas att hon berättar och att Vladimir P. lyssnar ordentligt. En veteran från Stalingrad och Kursk kan man inte bara ignorera. Eller kan man det? Hur många av den här kalibern finns det kvar i Ryssland:

En Sovjetmänniska ända ut i fingerspetsarna som känner stark nostalgi för Sovjettiden, då sjukvård och skola var gratis.

3 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Kul att de avviker från narrativet enbart för att kunna spotta på Putin. Biprodukten, att bilden av Stalin förbättras, måste vara en fadäs av den elit som egentligen fruktar kommunistisk enpartidemokrati betydligt mer än oligarkernas eller Putin.

martin sa...

I ett korrupt land blir patriotism oerhört viktigt. För utan utbredd korruption i landet hade det som händer i Jemen, det som hände i Libyen och det som händer i Syrien inte kunnat hända. Antingen bekämpar man korruption och skyddar sitt land på det viset, eller så kräver man absolut nationell lojalitet av de korrupta tjuvarna.

Al Qaeda och IS osv stjäl exempelvis olja och säljer det internt i landet, det kunde du läsa om Jemen. Det är ganska klart att tjänstemän ur administrationen och Syrien gjorde sig en hacka på terroristerna och lät sig köpas av utländska terrrorister. Visst säljs olja externt och terrorgrupperna har byggt upp lite nätverk för att åstadkomma detta, men det har de gjort med hjälp av korrupta tjänstemän från början.

Själv tycker jag patriotism och nationalism är ganska dåliga metoder att handskas med tjuvpacket i administrationen.

Björn Nilsson sa...

I en situation där somliga vräker ur sig vad som helst för att komma åt Putin så kommer de att vräka ur sig vad som helst, utan att tänka vidare på konsekvenserna.

Angående patriotism (eller om vi säger "patriotism") så fungerar detta ju ofta som ett sätt att sopa bort kritik. Det är en massa korruption i Ryssland, samtidigt som landet hotas utifrån. Med andra ord ett utmärkt läge för de korrupta att hävda att patriotism (och inte kamp mot deras korruption) är det viktigaste. Å andra sidan gissar jag att Putin skulle bli ännu populärare om han klippte till hårdare mot mutkolvarna. Fast då måste han skaffa fram hederliga ersättare, och det kanske också är svårt ..?