torsdag 24 oktober 2019

Enkla jobb?


Vad har vi på bilden ovan? - Ja, vi kan ju först tala om vad vi inte har, vi har inte ett antal personer som med räfsor flyttar på den stora mängden nedfallna löv. - Vad har vi då? - Vi har en gubbe (tror jag det var) i en stor maskin försedd med en blåsanordning, som blåser ut löven från gräsmattan till gatan. Jag antar att där blev det maskinell lastning på något större fordon. Detta var på Reimersholme tidigare denna vecka.

I primitivare delar av nationalekonomin kan man flytta saker lite grann hur som helst, bara den heliga överensstämmelsen mellan utbud och efterfrågan uppnås, för då blir det balans. Om utbud av billig arbetskraft ökar kommer driften att använda dyr teknik minska. Jag har lite minne av en sådan diskussion från en kurs, där vi funderade över teknikens inverkan och om man kunde gå bakåt från mer till mindre teknikberoende arbeten. Enda exemplet som framfördes var att man kanske kunde återgå till att räfsa löv i stället för att blåsa iväg dem maskinellt som ju kommunen ofta gör numera.

I dessa tider när det pratas om 'enkla jobb' så är lövräfsande, gatsopande och snöskottning bland de få i den kategorin som jag kan komma på. Ibland vill man pytsa in folk utan större kunskaper i arbeten i vården där det handlar om att ta hand om folk, och där tycker jag att man skall vara mycket försiktig. En pensionär är inte en spade.

Här är för övrigt en snöskottarjobbsbild från senare delen av 1970-talet, jag tog den en vintrig dag på Skeppsbron i Gamla stan. Notera att det inte är horder med spadförsedda gubbar som är ute. Det är en traktor som samlar snön och sprutar upp den på en lastbil. Vad som behövs är alltså en maskinförare samt några lastbilschaufförer (möjligen har personen som står ute i gatan någon funktion också). Jag gissar att lastbilarna sedan drog iväg den korta vägen till stranden vid Kungsholmstorg och tippade lasset i Mälaren.


På tal om 'enkelt' gatsoperi så kan man minnas August Strindberg när han hånade dikten om "Kung Karl den unge hjälte, han stod i rök och damm ...". August påpekade att det gjorde ju varenda stockholmare på hans tid, när staden infört den kommunala torrsopningen av gatorna. Dock, på hans tid kom nog dammolnen mest från kommunalarbetarnas kvastar, idag är det återigen maskiner som gäller (i detta fall i april i år, när vårstädningen var i full gång i Liljeholmen):



Nog med gamla minnen, åter till ämnet, och en slutsats: om så kallade enkla jobb mekaniseras så finns det någon sorts spärr mot att gå tillbaka till mer hantverksmässiga rutiner. Det är så att säga lättare att rationalisera uppåt i teknikkedjan än att gå bakåt.

Här nedan är en film om bomullsplockning, också ett gammalt manuellt slitjobb, som numera görs med effektiva maskiner i Kina. Notera att det ännu behövs någon bakom ratten, men självkörande skördare ligger nog ganska nära i tiden om någon tycker att det är bra:

Inga kommentarer: