söndag 27 oktober 2019

"Populism från vänster?"

Svenska Dagbladet hade den 26/10 en intervju med den belgiska filosofen Chantal Mouffe. Hon kritiserar den nutida socialdemokratin för att ha släppt arbetarklassen, och vill i stället ha en "populism från vänster" som kan möta högerpopulismen (som Le Pen i Frankrike).

En allmän analys av henne ser ut så här:

– Det vi ser idag är en spricka mellan en liten grupp obscent rika människor och resten av befolkningen, något som jag kallar en oligarkisering av samhället. Ojämlikheten har ökat exponentiellt, det har dokumenterats av personer som Thomas Piketty. Effekten på medelklassen har varit dramatisk. Medelklassen blir fattigare, vi befinner oss i en situation som påminner om de oligarkiska regimer som fanns i Latinamerika. Ska vi reparera modellen litegrann, som de socialdemokratiska partierna gör? Jag säger nej. Vi behöver bryta med nyliberalismen.

Vad har hänt med socialdemokraterna?

– Socialdemokraterna brukade försvara jämlikhet, men de har förvandlats till nyliberaler. Om de tror att det inte finns några alternativ till den nyliberala globaliseringen, hur ska de kunna tala med globaliseringens förlorare? Det kan de inte.

Detta är inga nyheter. Jag tror att den här analysen av Europas socialdemokrati redan var i svang redan förra årtusendet. Men här har vi en av samtidens tungaste frågor:

Invandring är en het fråga  i många europeiska länder. Hur borde en vänsterpopulist tala om den?
– I stället för att demonisera folk som röstar på Le Pen borde vänstern och socialdemokratin ägna sig åt självkritik. De behöver förstå vad de har gjort för fel när de förlorade dessa väljares röster.

Självkritiska socialdemokrater? - Jag tillåter mig tvivla å det största. När partiledningarna (medlemmarna räknas knappast, det är ju dessutom en glesnande och åldrande skara) ramlat in på den nyliberala vägen, vilket säkert är personligen lönsamt för dessa individer, lär de inte plötsligt se ljuset igen. De är borta, det är meningslöst att försöka väcka eventuella samveten.

Sammanfattningsvis verkar Mouffe ha en rimlig uppfattning om hur läget ser ut, men en lösning som innefattar socialdemokrater (vilket väl bör innefatta politiker av svensk vänsterparti-typ) är väldigt tveksam.

3 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Självkritiska demokratiska socialister har givetvis lämnat socialdemokraterna och Miljöpartiet för länge sedan, när de insåg varthän EU-spektaklet och globalismen ledde. De som är kvar är inte där för "socialismen" eller för "demokratin", lika lite som SD-medlemmar kan vara kvar för Sveriges demokrati i SD, nu när även SD har sålt sig till bankmaffians EU.

EU:s finanskapital, bankirernas falskmynteri och lakejernas krigshets, i politik och fulmedia, är inget annat än ren fascism, i ordets verkliga betydelse, helt oavsett läger idag.

Fascist-hydran må ha olika huvuden, med något olika utseende, men Socialdemokratins inköp av USA:s "patriot" eller Jas-plan som begick krigsförbrytelse mot den suveräna staten Libyen, där extrema terrorister tog över, är inte fascismens motpol. Den är en tvilling, lika väl som SD:s sionist-vurm, för de etniska rensarna som bedriver utsvältning i sitt koncentrationsläger Gaza, är det.

Björn Nilsson sa...

Ja, det är en stor grupp som "röstat med fötterna" i två steg. Först hoppade de av partiet när kollektivanslutningen upphörde, men fortsatte att rösta på SAP. Nu slutar de rösta på SAP och en del går till SD i stället. Det finns en del personer, som Greider och Suhonen, som hänger kvar som någon sorts vänsteralibi för SAP - man kan undra varför, för de får ju aldrig igenom någonting som skulle vara verklig vänsterpolitik. Skulle de verkligen bli ett hot mot partihögern åkte de förmodligen ut på öronen direkt.

Martin Gustavsson sa...

Greider och Suhonen skulle kunna vara monopolkapitalets agenter, som vill framstå som radikala, eftersom båda har tungan djupt upp i tarmarna på EU:s frihandel och på globalismen, vilket de facto undergräver demokratin och jämlikheten. Så skulle de kunna vara dumma i huvudet också, d.v.s. inte förstå Nej till EU:s glasklara argument, men det förefaller osannolikt korkat.

Att de är för den extrema massinvandringen är heller inte märkligt, även om det är nationellt självmord, stärker SD, och är en plan som länge varit känd och pådriven av George Soros m.fl. för att skapa tillväxt och överbelåning i federal-reserve banking-systemet som skapar krediter ur tomma luften. (typ falskmynteri) Fredrik "öppna era hjärtan" Reinfeldt är numera "senior rådgivare" på bank of America Merril Lynch...

Detta sker mitt i en frihandelsunion med hög konkurrens mellan staterna. Hela det politiska spektrumet, i hop med fulmedia, som ägs av samma monopolkapital, har skapat en masshysteri som har polariserat samhället i käbbel, där inga objektiva analyser släpps fram och där sanningen om den skapade ojämlikheten, överbelningen och kriminaliteten tystas.

Folk tror att Sverige är rikt. Att vi har råd. Sanningen är en helt annan om man tittar på siffrorna från Credit Suisse. Och vore det enbart att vi blev fattigare för att vi hjälpte folk så effektivt som man bara kan, så vore det väl ok, men så är det inte.

Eliten berikar sig på en konstlad icke-ekologisk tillväxt och naturen, medelklass och underklass får betala kalaset. Det märkliga är att folk röstar på det och att en ny valsamverkande vänster inte tar tillfället i akt och samlar sig i en större fungerande organisation mot de här svinpälsarna. Nu med 8 EU-vurmande partier i riksdagen är det världens läge för en riktig vänster.