söndag 29 juni 2008

Examen utan ansträngning - bra va?

Var det inte någon svensk minister - hette han Littorin? - som skaffade en fin examen per postorder från USA? Några tycker det är taskigt. Själv sprang jag ut och in i skolan i åratal, grubblade över böcker, svettades på tentor, kämpade med uppsatser för att till slut få titulera mig pol mag. Men: varför, när det finns enklare vägar?

New York Times skriver om förslagna företagare i diplomfabricering - diploma mills. I stället för att gå jobbiga omvägar kan man lika gärna hosta upp några tusen och få diplom i vilka ämnen man nu tycker är intressanta. Nu verkar myndigheterna i USA inte riktigt gilla det här. Man har hittat en del offentligt anställda med diplom från dessa tvivelaktiga diplomfabriker. Numera kan de jobba över hela världen tack vare nätet och kan vara svåra att få stopp på. Det räcker med några förslagna skojare, lite nätkunskaper och hur man bygger snygga hemsidor, och så bör man väl ha kontrakt med en bra tryckare för att få fram vackra och förtroendeingivande diplom - så kör man igång!

Astronomi är intressant - kan man få bli doktor i astrofysik för några tusenlappar? Jag har faktiskt läst några böcker i astronomi och känner igen Karlavagnen när jag ser den.

Inga kommentarer: