måndag 16 juni 2008

Taskigt läge för Baltikum utan svenska pengar?

I en artikel i Dagens Nyheters ekonomibilaga idag (finns ej i nätupplagan) finns en del märkliga uppgifter. Jag citerar från pdf-upplagan:


Estlands ekonomi bromsar in snabbare än väntat, även Lettland och Litauen står inför sämre tider. Ekonomierna i Baltikum lever i symbios med de utländska bankerna, där svenska Swedbank är störst. Swedbank står för nära hälften av utlåningen i Estland och över 25 procent i Lettland och Litauen. Även SEB är är en betydande spelare.

– Baltikum är helt beroende av att de svenska bankerna fortsätter att låna ut pengar, även om det råder en större osäkerhet om tillgångarnas värde. Att strypa kreditgivningen för mycket bäddar för en ekonomisk kollaps i Baltikum, säger Suneil Mahindru, förvaltare på Goldman Sachs Asset Management. ...

ESTLAND GENOMGÅR just nu sin första fastighetskris med snabbt sjunkande värden på både bostäder och kontor. Därmed sjunker också värdet på bankernas säkerheter.

Jag vet inte så mycket om det här, även om jag läst tidigare om att det finns frågetecken om den svenska utlåningen i Baltikum. Vad den här killen från Goldman Sachs säger är väl att i princip att det luktar konkursbo om de tre länderna, och enda sättet att undvika konkurs är att blunda för faktum och fortsätta att skicka in pengar med förhoppningen om att det löser sig någon gång. Man kommer att tänka på den gamla klyschan om att kasta goda pengar efter dåliga.

EU är en del av problemet (även här):

De tre länderna har alla ambitioner att gå med i valutaunionen EMU och har knutit sina valutor till samarbetet. Det finns därför begränsade möjligheter för länderna själva att kyla ekonomierna.

En gång i tiden var hela baltiska kusten från Narva ner till Riga svenskt territorium. Om de går i konkurs kanske vi kan överta/återta konkursboet? - Nä, det är nog ingen bra idé. När Sovjetunionen föll samman och de baltiska staterna blev självständiga tänkte nog mången svensk företagare att man kunde vara med om att ta över resterna och tjäna grova pengar. De svenska bankernas nuvarande läge visar det riskabla i den sortens strategi - rätt vad det är kanske man sitter och ser hur ett finansiellt svart hål slukar upp ens lån och investeringar. Och det var ju inte meningen! Och finns det någon risk att svenska staten måste gå in och stötta bankerna om deras lån går åt h-e, och att man därmed indirekt kanske också får pytsa in stöd till balterna?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå "högerbögar", du menar väl balla bögar, "baltbögar"...

Björn Nilsson sa...

Nä, den associationen har jag inte gjort ... .