torsdag 26 juni 2008

Volvos värde varar ... vacklar ...?


State of the art från automobilfabriken på Hisingen?


I eftermiddags samtalade jag en stund med en herre som jag känner flyktigt. Han menade att Volvos bilar gör av med för mycket bensin och att Mercedes är bättre.

Bloggarkollegan Jinge skriver om samma sak, men med saltare språkbruk.

För en del år sedan sade en miljöpartist att man lika gärna kunde lägga ner den där gamla bilfabriken på Hisingen (eftersom vi var på väg in i det postindustriella samhället).

Det kanske var vid samma tid som bensinmotorn kunde fira sin hundraårsdag - på radion var det någon som hävdade att det var en skandal att man inte kommit på något bättre under den tiden.

Vad drar vi för slutsatser av detta, nu när det är oroligt på Volvo och hot om stora avskedanden? En kan vara att Volvo inte har hängt med, att man kanske sitter där med gammal teknik medan världen rusar vidare. För att göra saken värre så sitter man med ägare i utlandet som också är i kris. Soppan blir dyrare och då blir det kris, särskilt för fabriker som envisas med att tillverka stora och bensinslukande vagnar. En allmän ekonomisk recession (eller hot om sådan) gör situationen ännu knepigare.

Om man tänker radikalt: vore det inte bättre att skära ner biltillverkningen radikalt och i stället se till att flaskhalsarna i produktionen av vindkraftverk eliminerades? Det behövs en massa industriell kapacitet även i det "postindustriella" samhället och det vore tokigt om den missköttes. (Jag har funderat om den saken tidigare här.) Skall man bygga om världens samhällen för att kunna möta klimat- och bränslekriserna behövs det mängder av nya smarta trafiklösningar. Ett kommunikationsföretag som Volvo kanske skulle kunna göra en insats där med allt sitt kunnande - men vill man? Nu tar jag mitt sista minne för dagen:

En storpamp på Volvo intervjuades med anledning av att någon uppfinnare utanför firman hade hittat på något som skulle kunna vara bra i biltillverkningen. Vad jag minns så sa den dumme fan ungefär att om det hade varit en smart lösning så hade man redan kommit på den själv. Och den attityden är ju, som alla (?) förstår synnerligen oklok. Även om man för det mesta verkligen är bäst är det smart att titta på vad som händer utanför den egna tomten. Det vet man till och med i utländerna där man uppfunnit termen NIH - Not Invented Here - för den attityden. Grejor som är NIH vill man inte ha med att göra eftersom man själv vet bäst (tills högmodet har drivit en över konkursens brant)!

1 kommentar:

Pierre Gilly sa...

Tack.
Spårbil, plushus, cykel, apostlahästar är nog framtiden. Om vi ska ha någon. Bilar som måste släpa på sin egen energi kommer aldrig att uppfylla långsiktiga miljöbehov.