torsdag 19 juni 2008

Mer övervakning och sämre utveckling?

Det verkar vara svårt att komma ifrån konsekvenserna av FRA-lagen dessa dagar. Jag tror att den är en så kallad pyrrhus-seger för herr statsministern och hans röstboskap i Riksdagen. Med andra ord en seger som är så kostsam för den egna sidan att den i själva verket är ett nederlag.

Bloggare Lennart på Det Progressiva USA har tagit upp verkningarna av lagen några gånger och kommer igen idag. I och med att stora företag inte gillar att staten snokar igenom allt vad de (eller rättare: deras kunder) skickar genom sina servrar kommer de att akta sig jäkligt noga för att lägga nya investeringar i Sverige. I förlängningen av det här kommer arbetsplatser i dataindustrin att gå förlorade.

Arbetsplatser och kunnande hänger ihop. Jag antar att alla datasnillen inte kan få jobb på FRA. Resultatet kan bli att datasnillen får åka utomlands om de vill utvecklas i jobbet. Kanske till USA - Lennart tror i alla fall att om Obama blir president kommer arbetskraftsinvandringen åter att öka, och duktiga dataingenjörer vill man säkert ha.

Det stod något i Dagens Nyheter för några dagar sedan om att Sverige skulle värva toppkrafter i Kina. Undrar om de har lust att komma hit i det läget? - För att summera: vilka motiven än är för FRA-lagen så kommer det oavsiktliga och skadliga konsekvenser för den svenska IT-branschen, och det kommer vi alla att förlora på. Kunskapsnivån kommer inte att utvecklas så raskt som den skulle göra om vi hade ett trevligare samhällsklimat. Ett klimat av ständig misstänksamhet är nog inte så bra om man vill utveckla samhället till högre och finare nivåer, inklusive den tekniska utvecklingen.

Politisk oro finns det också inom Alliansen berättar Sveriges Radio. I Kalmar län finns oro för att särskilt ungdomar skall hoppa av från folkpartiet (nja, finns det så många medlemmar egentligen?) och flera länsförbund inom partiet gillar inte beslutet. De liberala och moderata ungdomsförbunden är fortsatt kritiska. Det kan nog hända märkliga saker i politiken framåt nu när bloggosfären känner att den börjar få makt att påverka. Undrar om Reinfeldt klarar sig kvar till nästa ordinarie val? Det kanske redan är tid att börja med hårdare bearbetning av den andra stora politiska gruppering som gillar övervakning: socialdemokraterna. Annars kommer de bara att ta över lagen och köra vidare om de vinner nästa val.

Inga kommentarer: