måndag 15 augusti 2011

Morjärvsmannen och det verkliga spioneriet

Så här såg det ut i Aftonlövet och Excessen - men hur Svenskans framsida såg ut visas inte upp

Den sorglustiga historien med "Morjärvsmannen" 1976 har blivit bok. Lite minns jag väl när jag läser artikeln i Svenskan. Det var först en jättebomb som efter en kort tid inte ens kunde hävdas vara en liten smällare, och ett i raden av det svenska säkerhetsetablissemangets konstigheter och misslyckanden. Eller var det så konstigt egentligen, eller logiskt med tanke på hur de inblandade personerna fungerade?

Riktiga spioner är militärer och heter ibland Stig i förnamn. Stig Wennerström, Stig Bergling. Eller också heter de något annat, men de har åtminstone tillgång till hemligheter av betydelse för försvaret. Har man inte tillgång till sådana är man tämligen värdelös som spion. Årtionden av inrikesspionage kunde inte prestera några spioner som hade Sveriges Kommunistiska Parti som bas men det hindrade inte att övervakningen fortsatte. Gratis lär det inte ha varit, men det höll väl några lågkompetenta poliser sysselsatta med meningslöst terapiarbete. Vi kan väl säga som det var: det var överhetens sätt att jaga och försöka skrämma den del av oppositionen som kunde tänkas ha systemkritiska ideer. Och i skuggan av detta kunde de riktiga spionerna gneta på för Sovjet medan Sverige spelade under täcket med NATO, alltmedan det svenska folket hölls i okunskap om hur det verkligen förhöll sig.

Det kanske är samma sak idag. Terroristjakt som täckmantel, och i skuggan av den kan agenter för främmande makt och deras svenska kontakter jobba på utan större risk för avslöjande. Har någon israelisk agent någonsin avslöjats i Sverige förresten? Har man ett omskrutet spioneri som jobbar över hela världen vore det väl märkligt om det inte fanns i Sverige också. Någon gång kanske det avslöjas att de hade något finger med i spelet när några familjer i Göteborg utsattes för brutala överfall av polisen. Eller om det var något av USA:s alla spionorganisationer som drog i trådarna ... hur som helst, de riktigt fula typerna jobbar helst i det fördolda, de går inte runt och skojar om att de är spioner.


7 kommentarer:

martin sa...

Har inte räknat, men jag tycker jag ser lite fler diplomatskyltar än för 10 år sedan, de hemliga och de ohemliga spionerna brukar följa varandra. Men visst är det en täckmantel och visst används det för att skrämma folk och kväsa oliktänkande.

Det används i kriget emot kommunismen, till exempel, fast det är i själva verket kriget emot kommunismen i ny mantel. Kriget emot kommunismen har många namn, War on drugs är ett annat.

Pierre Gilly sa...

Vilken fantastisk film det skulle kunna bli.

Björn Nilsson sa...

"Jönssonligan åker till Norrland"?

Det ökande antalet bilar med CD- och CC-skyltar kan ju bero av att det är fler länder numera? Om Ericsson i Mölndal fortfarande håller på med militärprojekt kan det ju vara ett trevligt utflyktsmål för en diplomat också.

Knapsu sa...

"Morjärvsmannen" var hem till oss ett flertal gånger och intevjuade farsan för SCB, har jag för mig.
Sedan så är jag avlägset släkt med Fingal Larsson också, så man ligger väl risigt till för att bli misstänkt som spion.

Men SÄPO har väl kanske nyktrat till sedan muren föll...

Knapsu sa...

Fingal Larsson som i Enbomsaffären då..

Björn Nilsson sa...

SÄPO är säkert permanent berusat på ryska smuggel-vodka!

Tankesmedjan Nord sa...

På svarta listan var var 14 svenk uppsatt- 300 000 namn som säpo kollade upp.

Hur många de förföljde vet man inte- morjärvsmannen var bara en av dom. Om han inte lekt med dem hade ochså förföljelsen av honom gått obemärkt förbi.

Vad gör de nu säpo? 1976 när de tog morjarvsmannen efter 18 års förföljelse av honom hade de en budget på 40 miljoner, nu har de 800 miljoner. En summa som gått upp 30 gånger. Varför det? Kan de inte arbeta som poliser istället.

Inte har våra löner gått upp 30 ggr sen 1976. Kan inte detta vara en sjukdom i samhället. Hur reagerar människor som blivit registrerade och förföljda. Ger inte detta förföljelsemani eller annu värre stalking? Frågan är öppen.
Tankesmedjan Nord