tisdag 21 februari 2012

Norrman i parallelluniversum?

Sålunda citeras Geir Lundestad, sekreterare för norska Nobelkommittén, angående kritiken att man delar ut fredspriset till en del kufiska mottagare och att Nobelstiftelsen borde ha hårdare kontroll på vad norrmännen gör:

– Fredspriset har aldrig haft en större prestige än nu. Och vem ska tolka Nobels vilja? Det står uttryckligen i testamentet att Norge ska utse pristagaren, säger Geir Lundestad.
Det känns som ett budskap från ett annat universum. Aldrig haft större prestige?? Efter Obama och ett antal andra figurer ... en del av dem har åtminstone inte bedrivit krig efter att ha gjort en extratur till Oslo för att kassera in priset, men har de gjort något för att minska de stående arméerna eller liknande?
Jag gjorde en koll på Lantmäteriets webbplats och bad den spotta fram alla ställen i Sverige som har namnet Norge. Det finns några stycken att välja på, vilket framgår av kartan. Kan man inte bestämma att något av dem får gälla för det 'Norge' som skall dela ut fredspriset, så att det kan återbördas till vårt universum igen?

15 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Fyndigt.

martin sa...

Jag tror att Nobelkommittén i Norge är postmodernister! Det viktiga är inte verkligheten, det viktiga är vad vi vill att den skall vara! :)

Björn Nilsson sa...

Tja, om torparen på torpet Norge får dela ut fredspriset kan det väl knappast bli konstigare än vad våra vänner i väster hittar på?

Björn Nilsson sa...

Ja, något fel måste det ju vara på dem ...

martin sa...

Det är väl politiker som ger priset? Det är ganska naturligt att sätta sitt eget yrke främst. Det är kanske klart att man tänker sig att lösningen på krig är relaterad till företeelsen som orsakar i särklass flest krig, men lösningen behöver inte finas inom den. Det är en yrkeskår med hybris.

Jan Wiklund sa...

Nobel borde ha begripit bättre än att låta ett parlament dela ut priset. Parlament har uppdraget att ta tillvara statsintressen och kanske i någon mån väga detta mot intressena hos det folk som bor inom respektive stats landamären. Men att främja freden i världen ingår inte i arbetsbeskrivningen.

Nu är det som det är. Norska staten slickar USA i röven av skäl som dom begriper bäst själva. Nobelpriset blir då ett verktyg för detta. Det borde nobel ha kunnat tänka ut med en liknande kroppsdel.

Kerstin sa...

Björn Nilsson:
Visst, och Norge-torparen har kanske någon vedbod som fredpriskommittén kan hyra som kontor och sammanträdeslokal. Så behöver man inte ens besvära torparen med uppdraget.

Björn Nilsson sa...

"Direkt från ve-boa': Fredspriset!"

Det fanns väl en del logik på Alfreds tid i att lägga ansvaret för fredspriset hos ett demokratiskt organ i en odemokratisk union. Sedan dess har läget ändrats. Vetenskaper och litteratur kan man låta akademier ta ansvar för, men just fredspris ... vilka skulle det vara som är bäst lämpade för det?

Tycker att sådana som Plogbillsrörelsen och antikärnvapen-aktivister borde vara mer värdiga än skumma politiker som Obama vad det gäller priset.

martin sa...

En politiker arbetar inte med fred som syfte, som Jan påpekar. Jag var enormt kritisk att en statschef fick priset redan för längesedan. En statschef som skapar fred, gör det inte för fredens skull, aldrig...

Björn Nilsson sa...

Kan man inte ta det som en serie vetenskapliga experiment? Även om antalet X politiker har tvivelaktiga motiv kan vi ju i förhand aldrig veta att politiker X+1 är likadan eller annorlunda!

Jan Wiklund sa...

Martin: Även om en regeringschef skapar fred av skumma intressen borde det uppmuntras ändå. Men Obama? Han drog sig ur Irak exakt efter den tidtabell Bush hade bestämt.

Han lär visst ha fått priset för att han sagt att han tänkte vara fredlig - men i så fall kunde vi ju dela ut OS-medaljer till folk som säger att dom tänker vinna också.

martin sa...

Jan,
sådant fredsarbete behöver aldrig uppmuntras eller belönas. De har nämligen sett till att få ut det de vill få ut av freden. Jag var kritisk redan när Gorby fick priset, Obama var än värre.

Björn,
vi kan faktiskt veta. Det har att göra med hur politiker skapas. Numera fungerar det på det viset att du måste vara en del av politikersubkulturen under åratal, (X+1) måste accepteras av X, (X+1) indoktrineras av X och den som inte låter sig indoktrineras acceptera inte av subkulturen.

Så funkar det i de flesta subkulturer jag varit med i under mitt liv. Det må vara punkare, veganer, vetenskapsfält eller sthlms affärsliv.

Kerstin sa...

Bra kommentar Jan Wiklund:
Jag tänker utveckla den absolut rena och evigt fungerande energikällan. Alltså borde jag tilldelas Nobelpriset i fysik.

Alex sa...

Tycker nog att det blev för mycket X och X-1 och X+1. Men inga Y?
Önskar skärpning. Glasklara resonemang som rör huvudsaken. Nobels fredspris och Nobels klara direktiv. Läs boka av norrmannen Fredrik Heffermehl: Nobels Fredspris i stället för att joXa.

Björn Nilsson sa...

Alex, ofta nog är vår tillvaro mer ungefärlig än glasklar. Kan vara tråkigt för oss som gillar ordning och klara besked i alla lägen, men så verkar det vara! Men vad det gäller Fredspriset ligger man utanför det ungefärliga och har hamnat i det oärliga, skulle jag säga.