söndag 26 februari 2012

Den dansande ödlan?Det här är den äldsta hällristning som man (hittills, är bäst att säga) känner till från Amerika, närmre bestämt från en plats som heter Lapa do Santo i Brasilien.  Jag tycker det ser ut som en vilt dansande ödla. Bilden ovan är en förbättring som jag gjort av högerdelen av bilden nedan, som i sin tur kommer från en artikel i den vetenskapliga nättidningen PLoS ONE.

Ristningen i klippan kan vara så gammal som 12.000 år och skulle då vara äldre än hällristningar och annan klippkonst som hittats inte bara i Syd- utan också i Nordamerika. Annars borde ju de äldsta spåren även av mer avancerade kulturyttringar först komma i norr där folk hunnit etablera sig under längst tid, skulle man kunna tycka. Men det kanske är feltänkande. Vi vet ju att de verkligt avancerade kulturerna i Amerika skapades från nuvarande Mexico och söderut.

För 12.000 år sedan låg stora delar av nuvarande Sverige fortfarande under is eller vatten. Ristningen i Lapa do Santo kanske 'bara' är 10.000 år gammal. Det var ungefär vid den tid när inlandsisen smälte bort i stockholmsområdet och hela östra Svealand var havsbotten - detta bara för att ge lite perspektiv på hur det såg ut hos oss när någon knackade ut bilden i klippan i Brasilien. Arkeologerna tror förresten att den föreställer en spritt språngande naken karl.

6 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Är det en bumerang han kastar?

Björn Nilsson sa...

Vete fasen vad det kan vara. Egentligen tycker jag det hela ser ut som "jag vill ta hela världen i famn". Kanske kastar en blomma?

martin sa...

Man märker att problemet med att hugga i sten för att rita saker är att det är svårt att få ordentlig träning på det. Men man måste börja någonstans... :)

Fast det är klart, i den värld jag växte upp i så var det en självklarhet att avbilda saker.

Björn Nilsson sa...

Det är ju en egendomlig sak att vissa varelser får för sig att göra bilder och pryda sig själv (eller pryda andra, även efter döden). Man kan säga att detta gjorde oss till moderna människor, men det svarar inte på frågan varför det överhuvud taget började!

kalebass sa...

Jovisst, han står där och visar upp det allra heligaste. Kan vara en tidig Rönnerdahl...
Men man kan verkligen börja fundera; vad avbildar gamla ristningar egentligen?

Björn Nilsson sa...

Jag tycker att han påminner om Arne Anka på något sätt. En tidig Arne?

Det var nog en massa snusk och liderligheter på dessa bilder!