söndag 12 februari 2012

"Med sådana vänner ...

... behöver man inga fiender", lyder ett gammalt talesätt. Det finns anledning att betrakta mycket i nyhetsflödet omkring Syrien med stor misstänksamhet. Så även nyheten att al-Qaida skall aktivera sig i Syrien, eller redan har signalerat sin närvaro med några bilbomber. Just bilbomber är några av de mest blint slående och avskyvärda vapen som kan användas i civila områden. Använder man sådana metoder har man inte stor respekt för människoliv.

Anledningen till att det här påståendet kan vara trovärdigt skulle vara att det knappast är välkommet för USA/NATO och dess springpojkar i EU och Arabförbundet. Snarare är det besvärande. Redan i Libyen cirkulerade påståenden om att al-Qaidafolk var inblandade i "rebellerna", och att de i sin extremreligiositet och okänslighet för lokala sedvänjor och trosuppfattningar trampade folk på tårna (eller skar halsen av dem). Nu har de eventuellt omdisponerats till Syrien alltså. Qaddhafi varnade för de här människorna och blev vederbörligen utskrattad. Skall Assad göra samma sak och bli utskrattad han också?

Om man inte nöjer sig med stor- och gammelmedia så finns bland annat dessa alternativa bloggar: Mavera (som även behandlar andra ämnen, inklusive Ryssland) och Syrien. Motvallsbloggen är också pålitlig och skulle kunna kallas Motgiftsbloggen. Motgift mot fördumning och indoktrinering. Allt får naturligtvis läsas kritiskt och med eftertanke, vilket jag lärde mig i samhällskunskapen i skolan för ungefär femtio år sedan.

2 kommentarer:

Kerstin sa...

OJOJ Björn,
du måste ha gått i en alldeles extraordinär skola. Jag fick bara lära mig att avguda USA och absolut inte tänka kritiskt. Det senare kom inte förrän jag läste vid universitetet och jag misstänker att detta resultat av undervisning och kurslitteratur där var en ren miss i organisation och kursplaner - som rättats till idag.

Björn Nilsson sa...

En smal sak för den kritiska 68-generationen!