måndag 6 februari 2012

Vintergatan sedd utifrån (?)


Hur vår egen galax, Vintergatan, ser ut utifrån är ju svårt att säga. Astronomerna är inte säkra, men enligt färska rön kan det se ut ungefär som ovan. Det är en stavspiral, en galax med några armar som går i spiraler och tvärs över en "stav" av stjärnor. Och nu tänker sig alltså en del forskare att vi bor i en skapelse som ser ut på det sättet.

Fotografiet föreställer en galax som har beteckning NGC 1073 och  ligger i stjärnbilden Cetus (brukar kallas Valfisken på svenska). "Ligger i" betyder inte att den finns där, men att man måste titta i riktning mot Cetus för att få syn på den. NGC 1073 ligger långt bortom de relativt närbelägna stjärnorna i Cetus, dessa finns ju i vår egen galax. Astronomen William Herschel fann den 1785. Den har alltså varit känd länge, men det eleganta fotografier är nytt.

Stjärnbilden Valfisken antar jag är synlig även i Stockholm om man är ute vid rätt tid och på rätt plats (det behövs nog en mörk sydhorisont) och har ett bra instrument att beskåda himlen med. Det har knappast jag, men åtminstone ljusare objekt på himlen är synliga nu i vintermörkret med fältkikare även om man är mitt inne i Stockholm. Orion med sin stora nebulosa, och Sirius ("hundstjärnan"), drar fram över hustaken, liksom Tjuren med sitt röda öga Aldebaran och stjärnhopen Plejaderna.

Undrar om det finns någon därute, kanske på en planet i NGC 1073, som riktar ett teleskop mot Vintergatan och undrar om den möjligen kan påminna om den egna galaxen, och om det kanske till och med finns en planet med liv och astronomer där?

Inga kommentarer: