söndag 4 mars 2012

Vem rustar för vad?


Rubriker av den här typen, i detta fall från Dagens Nyheter, gör mig fundersam. Är detta journalistik, eller handlar det om något annat?

9 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Journalistik är det inte!

Det är propaganda för att få folks tankar i en viss rikting.

En tyvärr mycket effektiv metod.

Björn Nilsson sa...

Hm, nästan vad jag misstänkte ...

Jan Wiklund sa...

Dagens Nyheter är kampanjjournalistik. Det märkte jag mycket tydligt när jag kampanjade mot Dennispaketet (ett politiskt paket för motorvägar i Stockholm på 90-talet). Det var helt omöjligt att läsa ett kritiskt ord om detta paket i DN under flera år. Sen var det en ekonom som räknade ut hur mycket paketet skulle kosta. Och då svängde DN över en natt. Sen var det omöjligt att läsa ett positivt ord om paketet.

Undrar vad det är för folk som friviligt utsätter sig för Bonniers politiska floskler på det här viset - och till och med betalar för det. När man kan läsa nyheter gratis på internet och besöka olika nyhetssajter och balansera deras fördomar mot varandra.

Björn Nilsson sa...

Ja, själv har jag slutat med DN. För lite nyheter, för mycket tyckande maskerat till nyheter. Svenskan är ju lite bättre i alla fall.

martin sa...

Jag är inget större fan av Putin. Men jag har noterat hur alla som vinner med en överväldigande majoritet ofta blir kallade diktatorer.

DN har blivit som en åsiktskompass, har man inte tid att bilda sig en informerad åsikt, är det bara att surfa till DN och tycka tvärt om. :)

Jan Wiklund sa...

Som Lasse Strömberg antyder - http://fotolasse.se/index.php/samhalle/demokratisk-val-eller-inte.htm - kanske journalisterna hackar på Putins korruption för att de inte får hacka på Reinfeldts? På något vis måste de ju få utlopp för sin frustration?

Björn Nilsson sa...

Journalisternas åsikter spelar nog mindre roll än media-ägarnas bindningar och intressen och deltagande i någon modern version av "beredskapsrörelsen för psykologiskt försvar".

Kerstin sa...

Putin blev diktator och illa sedd i samma ögonblick som han fick för sig att vinsterna från alla Rysslands naturresurser inte skulle rinna ut ur Ryssland, apropå ditt senare inlägg om svenska resurser.

Björn Nilsson sa...

Ja, ur plundrar-synpunkt var ju Fyll-Boris Jeltsins regim mycket roligare, då var det ju bara att knycka så mycket man någonsin hann med! Putin sväljer ju inte vad som helst.