söndag 11 mars 2012

Känn dig blåst ...

... om du tror att det kommer att se ut så här på stjärnhimlen i veckan:

Från Aftonlövet idag

Nu är det så att Jupiter och Venus har varit synbara samtidigt ett par veckor på himlen. Nämligen som två ljusa prickar som är det första som kommer fram på himlen strax efter solnedgången. (Om vi bortser från Månen, flygplansljus, Mars som också är uppe, lanternor på höga master och liknande.) Nytt för denna vecka är att de två planeterna kommer (sett från Jorden) ovanligt nära varandra. Jag citerar från Sveriges almanacka 2012, vars sektion om astronomiska begivenheter torde vara vederhäftigare än vad Aftonbladdret skriver:

(9-17 mars) Venus passerar nu Jupiter, och planeterna är mindre än 5 grader från varandra i mer än en vecka. Den tionde står Jupiter rakt till vänster om Venus, den 17:e rakt under. Titta på det spektakulära paret i väster vid 20-tiden.

Men vare sig de verkar nära varandra eller inte: Det som kommer fram för blotta ögonen eller med en vanlig handkikare är två ljusa prickar, inte några ytor med klart urskiljbara strukturer. Har man ett litet teleskop att titta med så bör några av Jupiters månar vara synbara som väldigt små prickar, men mer blir det inte.

Det här är Venus, en bild jag tog i förra veckan med min fickkamera på stativ:


Det blir inget annat än ett skarpt ljus, utan detaljer. - Här är en handhållen, skakig och maximalt uppförstorad bild av Mars:

Tja? "Den röda planeten" blir som ett rött utslag på Himlapellen, eller en suddig ros sedd på håll

Inga kommentarer: