måndag 5 mars 2012

Kommentarer spärrade - av goda skäl?

Artikeln är inte öppen för fler kommentarer står det i slutet av en artikel i tidningen KA, Kommunalarbetaren. Det kan man förstå - att kommentarerna är spärrade alltså. Innehållet är sådant att man kan misstänka att många kommunalare skulle ha tagit tillfället i akt att ösa ur sig vrede, förakt och skällsord.

Europafackets nye generalsekreterare, Bernadette Ségol, tycker att de nordiska facken borde visa sin styrka genom att när så krävs demonstrera på gator och torg. Hon anser att de nordiska facken har blivit för mycket en del av systemet. Det håller inte Wanja Lundby–Wedin med om.

– Vår styrka är att vi i partssamverkan kan sitta runt ett bord med arbetsgivarna och försöka bli överens. Att då ge sig ut och protestera kan tvärtom försvåra en lösning som vi kan enas om, säger hon.

Enligt Wanja Lundby–Wedin är förutsättningarna väldigt olika för fackligt arbete i norden jämfört med stora delar av övriga Europa.

– Vår förhandlingsmodell gör att arbetsgivarna är våra motparter. I stora delar av övriga Europa finns ingen sådan samverkan mellan parterna. Där är det politikerna som blir motparten. Då är det mer naturligt att försöka påverka genom demonstrationer och protester på gatorna, säger Wanja Lundby–Wedin.
Ja, med den attityden är det inte konstigt att försöken från kommunalanställda att ta konflikt för bättre löner inte blev så lyckade. Wanja Lundby–Wedin ägnar sig åt 'samverkan' över förhandlingsbordet och kan inte ens ta strid mot politiker som öppet motarbetar LO:s och förbundens medlemmar. Är det fel att säga att Lundby-Wedin, Löfven och liknande figurer är "för mycket en del av systemet"? I romanen Sverige 2017 är Kommunal en del av upproret mot det rådande systemet. Skall facket spela en progressiv roll är det dags att man tar sig samman ganska snart, innan organisationerna har malts sönder.

(Jag fick hänvisning till artikeln av Jan Wiklund som nämnde den i en kommentar till den här bloggposten av Lena Sommestad.)

9 kommentarer:

martin sa...

Öhhh? Vad sa du nu Vanja? Vem är kommunalarbetarens arbetsgivare och hur funkar det med Vanjas teori om vad som är naturligt i relationen med politiker?

Är det en uppmaning till demonstrationer och protester formulerat som om det vore emot protester? Vanja om du har en pistol emot huvudet, säg "Bonus är bra".

Simsalablunder sa...

Det var nog länge sedan Wanja Lundby-Wedin verkligen gick medlemmarnas ärenden. Hon har i princip bara gjort det när det har varit ofarligt för motparten.

Motståndarna vet att ryggdunkartekniken tillsammans med orden "du förstår det här" fungerar och använder den frekvent på alla nivåer.

Jan Wiklund sa...

Fast en förklaring kan ju vara att detta var länge sen, förra året tror jag.

Policyn står dock fast. Nu vägrar LO att delta i Europafackets manifestationer mot europaketet, vilket vänsterpartisten Jonas Wikström påminner om på sin blogg, http://jonaswikstrom.blogspot.com/2012/02/splendid-isolation.html

Anonym sa...

Där ser man, europasamarbete är inte helt fel

eldorado

Kerstin sa...

Och de som facket samverkar med håller just på att krossa facken. Det är till att vara korkade - eller korrumperade.

Jan Wiklund sa...

Eldorado: Samarbete är aldrig fel när det är man själv som samarbetar. Sina motståndare ska man naturligtvis försöka splittra så mycket som möjligt.

EU är en regeringarnas fackförbund, som de har organiserat sig i för att bekämpa sina arbetsgivare, dvs oss medborgare. Det samarbetet ska vi försöka sätta så många käppar i hjulet för som vi bara kan.

kalebass sa...

Inget har ändrats. Jag har jobbat inom kommunal i över 20 år, har en viss erfarenhet vg. utvecklingen och vad som sägs på arbetsplatsen.
Facket har spelat ut sin roll i nuvarande skepnad. Facket sitter bokstavligen i knät på arbetsgivaren. Korruptionen är utbredd, ombuden är rädda om sin position, medlemmarna vågar inget säga. Solidariteten är lika med noll! Alla tror att det handlar om en slags naturkraft som man inte kan påverka. Enda möjligheten är inte bara demonstrationer utan strejk! Det skulle drabba tredje part, men enbart HOTET om strejk skulle få politikerna att tänka om.
Kommunalarbetarna blir helt överkörda! Som alltid.

Anonym sa...

Jan, skriver/pratar vi förbi varandra nu?
Tydligen vill LO inte ha något europasamarbete uten anser ensam är stark. All politisk ledning sitter i princip på två stolar, Å ena sidan är man oftast arbetsgivare och å andra sidan skall man se till att få behålla makten dvs få väljarnas röster.

Att vara motståndare till sina väljare vore lika med att begå självmord

eldorado

Jan Wiklund sa...

Eldorade: Jag missförstod dig nog.

Beträffande LO tror jag att de är mer solidariska med S än med medlemmarna. Och S identifierar sig nog mest med den övre medelklass som dominerar på de övre nivåerna i partiet - åtminstone verkar det så på den diskussion som förs där.

Frågan är hur länge detta håller. Eller kanske frågan lyder hur länge folk finner sig. Och om de, när de inte längre finner sig, bara kryper ihop till ingenting eller faktiskt revolterar.