lördag 29 september 2012

Fascism - lista på varningsteckenDen här bilden hittade jag hos Indiensolidaritet. Tidiga varningstecken för fascism. Kerstin på Motvallsbloggen skriver att USA är fascistiskt. Det är väl bara att ta listan och pricka av ... samtidigt som man får varna för att begreppet fascism är så intvålat att det är svårt att få tag på dess kärna.

8 kommentarer:

martin sa...

Läste som Republikanskt princip-program! :)

Björn Nilsson sa...

Ja, så kan det gå om man slarvläser!

Jan Wiklund sa...

Begreppet har altid varit tvåligt. George Orwell klagade redan runt 1940 över att det kunde betyda vad som helst och i engelskan snarast översättas med "bully".

Kanske inte så dumt, egentligen?

Björn Nilsson sa...

Men eftersom fascister inte konsekvent är busar (ta Gyllene gryning som delar ut mat åt behövande greker, eller de tyska nazisternas goda socialpolitik) är vi tillbaka i det hala.

Josefin H. sa...

Jag skriver i skolan om fascism, om det är bra eller dåligt. Du verkar kunna om det och undrar då om du skulle kunna hjälpa mig lite. Är det bra eller dåligt och varför tycker du så? skulle vara tacksam för svar!

Björn Nilsson sa...

Hej Josefin,
tack för frågan. Jag har inga riktigt bra svar, men tittar du här http://bjornbrum.blogspot.se/2012/10/fascism-forsok-till-svar-pa-fraga.html så har jag i alla fall försökt hitta på något. Hoppas det kan vara till någon hjälp!

Kerstin sa...

Om detta skulle vara en lista på kriterier för fascistiska stater så stämmer den väl på varenda punkt på USA.

Men ska man vara petig så är ideologisk fascism kanske lite mer komplicerad än så. Man kanske skulle nöja sig med att kalla USA en polisstat, även om det finns mycket där som stämmer med fascismens ideal.

Björn Nilsson sa...

Begreppet är nästintill oanvändbart om man vill göra djupare analyser.