lördag 15 september 2012

Vem skall man tro på?

Saxat ur dagens Svenskan:
En blick in i den översta artikeln avslöjar att det är en Nordea-person som är först i raden av lovsångare till börsens möjligheter. Att man inte sparar i aktier, utan att det är spekulation, verkar inte vara en åsikt hos den sortens människor. Eller kanske att det är en åsikt som man inte luftar men är fullt medveten om - bankskojare som lurar folk helt enkelt!

Det verkar trovärdigare när mannen i nederkanten känner sig orolig. Inte så att aktier försvinner från ena dagen till den andra, däremot att kapitalismen kan vara inne i en permanent och obotlig kris nu. Möjligen skulle den kunna rädda sig ett tag till genom att sluta stödja fallfärdiga banker och i stället stödja fallfärdiga vanliga medborgare, men det tror jag inte så mycket på.

Diverse långsiktiga tendenser, särskilt i de gamla industriländerna, gör att en akut skärpning av en kris någonstans kan bli det berömda halmstrået som knäcker kamelens rygg. Det gäller ökade inkomstskillnader, teknologiska förändringar, råvaruknapphet, miljöförändringar. Det kan ännu utnyttjas av skickliga spekulanter, men gemene man bör nog inse att det inte finns några "postivia" effekter på aktiemarknaden. Börsen kan göra så kallade glädjeskutt ibland även framöver, men de krafter som drar nedåt torde vara starkare. I botten finns den reala ekonomin, och den mår inte bra.

4 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Reala ekonomin, det är det där tråkiga området mainstreamekonomer som uttalar sig makroekonomiskt inte vill veta av.
En luggsliten gammal matta man inte kan ta bort, för den skyddar fortfarande något litet mot värsta drag och kallras.

Bättre att titta ut i genom det läckande takfönstret och drömma sig bort om manna från himmelen, om stora paket och uppgångar.

Björn Nilsson sa...

Verkliga verkligheten ... bu så tråkigt!

Jan Wiklund sa...

Cervenka begriper åtminstone att ekonomin är sjuk. Dock är han alltför mycket budgethök för att jag ska tro på honom; han verkar vara en sån där som tror att om man bara driver in alla skulder så blir allt bra. Hu!

Björn Nilsson sa...

Cervenka skrämmer väl upp en del liknöjda borgare, kan man tro. Lustigt att Svenskan låter honom hållas.