fredag 12 december 2014

Glesbygden gisslan


Det är kvällsfrid på regeringskansliet. Eftersom ingenting ändå kommer att hända innan nästa val är avgjort kan man lugnt smutta på glöggen och skvallra om oväsentligheter. Telefonen ringer. En yngre tjänsteman åtar sig att svara.

- Det är regeringskansliet. Vad kan jag hjälpa till med?

- Hallå, det här är kommando SD. Som i sverigedemokraterna. Vi har tagit glesbygden som gisslan. Gör som vi säger, annars ...

- Gisslan, jaha. Men vad betyder det då?

- Om ni inte gör som vi säger så ... pang pang! Ingen glesbygd mer!

- Jaha, jag förstår ... kanske ... men nu är det så att vi inte har det minsta intresse av glesbygden, allt av intresse finns ju i Stockholm. Så vi kan tyvärr inte villfara några önskemål från er på den punkten. Hejdå, och tack för visat intresse.

Och glöggdrickandet återupptas tillsammans med skvallret på kansliet. Någon säger "glesbygden".  Fönsterrutorna bågnar av skrattsalvorna.

1 kommentar:

martin sa...

Under tiden bränner ungdomarna bilar och vandaliserar övergivna husvagnar utanför byn i norrlands skogar där jag bor. (Vad vi på landet kallar pojkstreck och ungdomsfest.)

Landsbygdens framtid är inte bara lantbruk, det är ungdomens framtid, unga vuxnas framtid och landsbygdsproletatiatets framtid. Vad finns det för möjligheter för landsbygdens framtid att leva och verka i landsbygden? Vad finns det för dem att göra. Landsbygden håller på att förändras, de unga som har rötter på landsbygden har inte råd att bo där. En välmånde medelklass som har råd och möjlighet att pendla in till stan för arbete flyttar in i husen. En välmående medelklass tar över gårdarna och gör hästgård av det, för frun i huset har alltid drömt om hästar på landet. Karln pendlar in till sitt välavlönade tjänstemannarbete i stan.

De tränger ut de som fötts och växt upp i bygden, de skapar nya grupper kring hembygdsgården och bryter de gamla sociala delningen av bygden, river upp gamla konflikter och skapar nya. Det är en omvälvande tid för landsbygden och ingen kan sägas hålla den gisslan, men en känsla av att vara under angrepp finns. En känsla av att förlora finns.