måndag 22 december 2014

Vad handlar nya kalla kriget om? - Tomtar.

Att hävda att den nya upplagan av kalla kriget handlar om Ukraina, eller ens om Krim, är ungefär som att påstå att första världskriget handlade om den tyska ockupationen av Belgien.

Nu som då: de stora imperialistmakterna leder varsitt anhang i kampen om världsherravälde. Vad betyder Belgien, Ukraina eller Krim i det sammanhanget? - Ingenting, annat än som symboler som i propagandakriget skall väcka människornas harm.

Det är dystert, men kanske lite sovjetisk julstämning kan hjälpa? Hittade bilderna hos Democracy and Class Struggle

Här är en intressant variant med omaskerad, civilklädd tomte som dessutom inte har stort vitt utan litet brunt skägg.

Här sitter skägget på plats, och med rätt färg. Är det Sankt Nikolaus eller Fader Frost som är i farten? Röd dräkt på tomten (eller vad han nu är) följer standard, men axelklaffar är väl inte så vanligt? Av någon anledning tycker jag att tomtens(?) ansikte påminner om skomakarens son - Josif Vissarionovitj. Men det kan vara en tillfällighet. Hoppas det lilla barnet med vidhängande blommor får komma in i stugvärmen snart. Eller det kanske är en härdig liten sibirier som ledigt knallar runt i kortbyxor i fyrtio graders kyla?

Här kan det vara värt att påminna om att tomten i Sverige är något annat än utlänningarnas grekiska biskop Sankt Nikolaus. Det var en sur liten gråklädd gubbe som höll ordning på gården och inte hade något med julklappsutdelning att göra. Det fick en elak julbock göra i stället. Med landsbygdens avfolkning bör framtiden för gårdstomtarna redan vara passerad.

Sankt Nikolaus var en diskret utdelare av gåvor, och har därmed inte så mycket med den skräniga anglosaxiska varianten att göra. Men så var ju 'marknadens' inflytande inte så bedövande på 'urtomtens' tid heller.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Gillar bilderna skarpt.

Björn Nilsson sa...

En leninistisk tomte slår väl det mesta!

martin sa...

Jahaja! Vi vet alla att Lenin avskaffade sånt småborgligt, julen återinfördes av Stalin och Lenin på bilden är alltså ett montage. :)

Stalin återinförde den "för barnens skull", vilket låter väldigt mycket som fascistens parningsläte. :)

Kul bild dock som jag fick skickad till mig som julhälsning av en vän.