fredag 1 januari 2016

God fortsättningDet är tid att säga god fortsättning nu, antar jag. Med förhoppning om att början har varit så god att den förtjänar en fortsättning.

Efter en tids tystnad började jag plita på den här bloggen igen i slutet av förra året, fast inte lika flitigt med uppdateringarna som tidigare. Skrivlusten har ju avtagit också, även om tänkbara ämnen äro legio. Och om jag verkligen vill ha fler läsare så är det bättre att gästblogga hos välvilligt inställda kollegor som har tyngre förankring i cyberrymden.

Det här skall ju vara en vänsterblogg, men när jag skriver om förutsättningar för socialismen är intresset inte så överdrivet stort. Det kan ju bero av att det inte fick mycket av vänster kvar, men mer av lallande liberaler som drar identitetspolitiken så långt att solidariteten slår om till sin motsats och mer börjar likna idioti. Trist. Men kanske den gamla vänsterns slutgiltiga död är en förutsättning för att ett mer vettigt tänkande kan få komma fram?

Visserligen ser det allmänna läget oroande ut, med kris- och krigsmoln som samlas, men det finns ju också enorma möjligheter. Produktivkrafterna stuvar om i samhället och skapar förutsättningarna för språnget "från nödvändighetens till frihetens rike" och att "människan går från sin förhistoria till sin historia" (om jag nu minns citaten rätt, Marx är det i alla fall). Fast den ordinäre vänsterpersonligheten idag bryr sig inte om det: det finns alltid någon identitetsfråga att driva i stället för diskussioner om planekonomi! Och det glädjer väl åtminstone globalkapitalet som ju har sina egna planer.

Nå, vi får se hur det utvecklas. Med bloggen och allt möjligt annat.

4 kommentarer:

skvitt sa...

Nog är det illa att vänstern är så svag och och att många arbetare går till SD. Den politiska medvetenheten har väl aldrig varit så låg som idag. Det är sorgligt.

God fortsättning säger jag till dig. "God fortsättning" avser självfallet inte den politiska trenden. Den önskar jag istället en snar död.

/Skvitt

Björn Nilsson sa...

Vänstern har släppt frågorna. Högern har plockat upp dem. Ungefär så är det väl.

Anton sa...

Välkommen tillbaka!

Björn Nilsson sa...

Får se hur länge ork och lust varar den här gången ...