tisdag 26 januari 2016

Nytt uppror i Nepal?Från mitten av 1990-talet och tio år framåt utkämpade maoisterna ett framgångsrikt uppror i Nepal. Vad som varit svårare är att vinna freden. Det maoistiska partiet har splittrats, utbrytarpartierna har splittrats. Resultatet är en förvirrad flora av partier som kallar sig för olika varianter av Nepals Kommunistiska Parti - maoisterna. Frågan är om/hur man skall delta i det politiska livet tillsammans med andra partier i Kathmandu (och därmed riskera att korrumperas), alternativt att i någon form fortsätta slå underifrån. Och skall kampen underifrån vara strejker, väpnade resningar, eller det av maoister omtyckte begreppet "långvarigt folkkrig". För det senare behövs en folklig bas. Det behövs också basområden, samt en del vapen.

Nu har det parti som kallar sig för CPN Maoist (ej att förväxlar med CPN-Maoist, notera bindestrecket!) meddelat att man upprättar en parallelladministration i Bajhangdistriktet. Se pilen på kartan. Ännu så länge verkar det mest röra sig om hotelser mot politikerna i Kathmandu: "sköt er, annars ...". Men om centralregeringen inte gillar tilltaget, och om maoisterna kan plocka fram vapen och erfarna kämpar från det tidigare upproret, kan det bli hårda tag. En tanke kan ju också vara att Bajhang ligger så långt bort att huvudstadens korrumperade politiker inte ens bryr sig om vad som händer där.

Vilket stöd det här partiet har över hela landet har jag givetvis ingen aning om. Inte heller hur de andra maoistiska partierna och deras medlemmar kan tänkas reagera. Frågan är om erfarenheterna från det tidigare kriget och dess politiska upplösning, och diverse naturkatastrofer på senare år, gör folk i gemen mer, eller kanske mindre benägna att åter höja upprorsfanan.

Inga kommentarer: