fredag 29 januari 2016

Kina, minus 23 procent

Nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) har en bild av pågående börsras i Kina. Undrar vad hajen därnere representerar? Kanske rädsla för att de många lokala protester mot olika saker som pågår i Kina skall utvecklas mot en större samordnad och för härskarna farligare rörelse?

Nu rensar partiet ut korrupta pampar i stor skala och skärper disciplinen, förmodligen för att visa att man minsann är minst lika mycket mot korrupta pampar som småfolket. Undrar om det hjälper. Börsen står på minus, och det är kallt i luften i Kina också just nu. Snö och svinkallt. Dåligt väder brukar ha hämmande verkan på protester utomhus, men det kommer väl en vår så småningom.

1 kommentar:

martin sa...

Massiv likvidering av tillgångar i den skalan är en koordinerad rörelse.

Var tar likviditeten vägen? Finns det kanske svarta hål annorstädes som man öser ned all denna likviditet i?

Om utrensning. En vanlig taktik inom business är att man gör som med Northland resources, man kör skiten i konkurs, sedan när Kinas 12:te 5-årsplan börjar ge effekt på järnmalmspriset, vilket den definitivt kommer få, så finns gropen där och man får den nästan gratis, betald för och grävd av Pajalabor och dumb money på börsen, medan de som framkallade likviditetskriusen trixade med krediter och framkallade krisen medvetet.

Hur går du från NEP till krigskommunism? Den ena tendensen i SUKP hade sagt, vi har hela statsapparatens makt bakom oss, vi tar skiten och skjuter NEP-mannen. En annan tendens inom SUKP skulle sagt, slå dem ekonomiskt, sug ut verksamheten tills den går under. På den gamle Stalins tid innebar det beskattning av kulaker till exempel.

Idag med finanssystem som genomsyrar hela världen, kan man framkalla likviditetskris när man vill, staten är största aktören på alla marknader och kan därför när den vill framkalla likviditetskris och ta över konkursbon nästan gratis. Fabriken står där, det västerländska kapitalet hjälpte bygga den, bidrog med teknik och kompetens, för materialisten har inte mycket hänt alls.