söndag 17 januari 2016

Oktoberförlaget återuppstår

Här är framsidan av ett par böcker jag nämnde den 13 december förra året:Ta en titt nedtill, under högraste gubbens (det är väl Kosygin) fot. Vad är det där?En stjärna, och i stjärnan står det Oktober. Böckerna gavs ut av gamla Oktoberförlaget, saligt i åminne alltså. Förlaget, och en kedja bokhandlar, spelade en viktig roll för den radikala rörelsen från slutet av sextiotalet och något tiotal år framåt. Jag har en hel del av deras titlar i hyllorna.

Nu fick jag syn på (via sajten Marxism) att Oktoberförlaget återuppstått. Det låter som en god nyhet. Förlagets hemsida finns här. Jag tycker det ännu så länge mer ser ut som en nätbokhandel än renodlad förlagsverksamhet, men det gör ju inget. Det finns mycket intressant litteratur. Bland annat flaggar man för en kommande översättning av Mobo Gaos bok om Mao och kulturrevolutionen. Vad jag vet så utmanar Gao den gängse västliga bilden av kulturrevolutionen. Någonstans måste man ha hittat ett lager av böcker från Arbetarkultur att sälja också. Under rubriken Om oss säger förlaget:


Oktoberförlaget bildades på 1960-talet av Kommunistiska Förbundet (marxist-leninisterna), sedermera Sveriges Kommunistiska Parti. Förlaget gav ut hundratals boktitlar av marxismens klassiker, författare som August Strindberg och Ivar Lo-Johansson liksom moderna arbetarförfattare. Förlaget hade också en omfattande skivutgivning, innan det lades ner i början av 1980-talet.
Genom att återanvända namnet vill det nya Oktoberförlaget anknyta till det bästa i det tidigare Oktoberförlagets verksamhet. Oktoberförlaget kommer att prioritera utgivningen av progressiv och revolutionär litteratur, som återspeglar och understödjer kampen i Sverige och runtom i världen.
Fast vilka som står bakom "oss" framgår inte. Kan det vara några ärrade gamla vänsterpersonligheter som är i farten?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Per-Åke Lindblom enligt Allabolag. Vad nu det betyder.

Einar Schlereth sa...

Hej Björn, instämmar att det är en bra idé. Jag har också en hel del av böckerna. Särskilt Holmberg. böckerna betydde mycket för mig på den tiden. Det var en lång tid DEN björnen låg i ide.

Björn Nilsson sa...

Anonym, jag gissar rakt ut i luften att PÅL är en veteran från KFML/SKP samt ledande i några mindre ml-grupper senare när SKP splittrades och lade av. Samt (ännu mer ut i luften) att det kan finnas någon sorts relation till dagens maoister i Kommunistiska föreningen.

Einar, ja, gamla Oktober hade en hel del bra utgivning. Vi får hålla tummarna för att den nya versionen går bra också. Nya Oktober verkar ju under mycket olika förhållanden jämfört med tidigt 1970-tal, så det går inte att bara upprepa vad som gjordes då.

Anonym sa...

Kan du säga något om marxism.se Vem/vilka står bakom?
Såg att någon text är från Oktoberrörelsen, men det anges ju där och det antyds att de inte är kopplade till varandra. Såg också att det finns lite om Kommunistiska föreningen, dvs det är inte heller dem.

Vore förövrigt en bra idé att försöka samla länkar till olika vänstergrupper. Verkar ju finnas en hel del.

Björn Nilsson sa...

Inte en susning om vad det är för folk på den sajten. Ibland kan man göra gissningar om inriktning genom att se vad de länkar till för andra organisationer. I det här fallet är det Indiensolidaritet, Svensk-koreanska föreningen, samt Syriensolidaritet. Tre som är väldigt olika.

Om någon skall samla länkar så bör det nog vara en som står utanför grupperna. De verkar ju ofta vara sura på varandra. Vad jag vet (garanterar inte att det stämmer) så vill inte stockholms- och malmömaoisterna prata med varandra. r-arna är väldigt lika SKP, men grupper går inte ihop, etc. Och så finns ju ett antal trotskister som har ett flertal grupper som inte gillar varandra, etc. Att det pågår polemik och diskussioner kan vara ett friskhetstecken, det visar att det finns rörelse och utveckling, men jag undrar hur friskt det är i dagsläget?

Anonym sa...

Senaste nytt. Delar av Oktoberrörelsen har återuppstått. Denna gång som en SKP-avdelning i Uppsala.
uppsala.skp.se

Björn Nilsson sa...

Anonym: har Oktoberfolket i Uppsala (som ju var MLM) verkligen bildat en lokalavdelning av SKP (som ju är ML men inte MLM)? Låter som en udda positionsförflyttning, men jag kanske inte fattar hur sakerna hänger ihop.

Anonym sa...

Jag tror inte att betydelsen av MLM är helt huggen i sten, utan snarare en bestämd övertygelse som emanerade från den del av rörelsen som kallades "Kommak" under en tid. Men i ärlighetens namn är jag inte helt insatt i detaljerna så man kanske ska kalla förflyttningen hypotetisk för att vara korrekt.

Anonym sa...

På marxism.se finns en kort notis om detta, däri antyds att det finns ett samband. OR i Uppsala var aldrig maoistiskt, däremot var de som bildade kommak (nuvarande KF) det.
En (kvalificerad)gissning är att de ideologiska skillnaderna mellan de olika lokalavdelningarna i OR var en av orsakerna till att de splittrades. I dag finns det minst tre aktiva grupper som var knutna till OR.

Björn Nilsson sa...

"minst tre aktiva grupper" ... puh! Var slutar detta? Nåja, KP verkar stå och stampa eller gå tillbaka, SKP går fram litegrann, hur det går för KF har jag ingen aning om, vad blir nettot av detta? Plus minus noll? Men det är ju bra att marxism.se ger lite upplysningar i alla fall.