måndag 11 januari 2016

Kasta pärlor åt svinen?

Riksbankens träffade i september ett så kallat swappavtal med Ukrainas centralbank som innebär att Riksbanken på begäran byter upp till 500 miljoner i dollar mot motsvarande belopp i hrynia. Avtalet löper på sex månader.

Avtalet är tillkommet på förfrågan från Ukrainas centralbank och på uppmaning av IMF. Flera andra länder har lämnat liknande bilateralt stöd. Samtidigt får Ukraina multilateralt stöd av IMF i ett program som löper på fyra år. Syftet med IMF:s stöd är att göra det möjligt för Ukraina att genomföra ett reformprogram. (Citat härifrån.)

Ukraina är ett konkursfall. Normalt lånar man inte ut pengar till länder som är på ruinens brant. Tror det gäller även IMF, fast den regeln nu förbigåtts för att hålla Kiev-regimen under armarna. Undrar om det inte till och med är brottsligt för en vanlig bank att göra så? Tycker mig minnas att det finns en lag mot "vårdslös kreditgivning". Men det gäller inte Riksbanken verkar det. Och det där med "självständig riksbank" verkar ha drivits väl långt, det är väl ungefär vad som står i fortsättningen i ovan citerade ekonomblogg:

Även om det vore så att Sverige hade stora ekonomiska och finansiella kopplingar till Ukraina vore det knappast Riksbankens uppgift att fatta beslut om stöd. Denna fråga ligger inom Finansinspektionens mandat för att upprätthålla finansiell stabilitet, inte Riksbankens. ...

  Beslutet borde ha fattats av regering och riksdag. Därtill finns inte bara formella, utan reella utrikespolitiska och säkerhetspolitiska skäl. Sverige stödjer Ukraina politiskt och militärt men det är inte Riksbankens sak att fatta beslut som kan påverka Sveriges förhållande till främmande makt.

Och, ärligt talat, om svenska Riksbanken kastar 500 miljoner US-dollar på Ukraina, vad är det man får i utbyte? En valuta vars värde i längden får betraktas som synnerligen tvivelaktig. Och kanske glada miner hos ukrainska oligarker som gärna stoppar en rejäl bit av den där dollarkakan i sina egna giriga gap.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ukraina är ju själva definitionen av en gangsterstat. Varför ska Sverige stödja fascisterna som styr i Ukraina? För att USA och EU tycker att det är en bra politik! skit samma att pengarna försvinner i den enorma korruptionen där. Dessutom kommer nog mycket av pengarna tillbaka till inte så nogräknade politikers fickor i väst som ser chansen att sko på skattebetalarnas pengar tillsammans med chokladkungen. Ukraina styrs av ett dystert pajasgalleri med Poroshenko, Zaakasvili, Kolomoiski med flera gangsters som alla för länge sedan (i en normal värld styrd av lagar) borde stått inför rätta i Haag tillsammans med Nuland, McCain och Obama. Världen är en sjuk plats där alla möjliga politikerskojare numera härjar utan några som helst påföljder och så lär det nog fortsätta att vara inom överskådlig tid.

Benny

martin sa...

Tja, var skall de spendera de pengarna?

Själv tog jag med riktiga riksbankspengar till Ryssland. Får vi se vad ryssarna gör med dem... :)

Karl Malghult sa...

Nåja, de köper nog något fint för pengarna. Eftersom den ukrainska nationalismen fått ett rejält uppsving sedan 2014 blir det en del medaljer och plaketter som ska finansieras.

Björn Nilsson sa...

Man kan väl anta att eventuella $-leveranser från Sverige till Ukraina i rätt hög utsträckning kommer att passera Kiev och sedan försvinna till något land med hög banksekretess.

martin sa...

Sätt er och läs lite hur SIDA fungerar. Där kan ni läsa hur imperialismens spjutspets ser ut. Pengarna som skickas till andra länder skall främst spenderas hos svenska företag, som med svenska skattepengar etablerar sig i främmande länder, etablerar ett "beach head". Tänk den lokala lilla industrin i det lilla fattiga landet skall stå emot en transnationell jätteorganisation, med 100 år av erfarenhet i bagaget, med svenska skattepengar och en egen likviditet i ryggen.

Du skall se att Swedbank snart återuppstår i Ukraina. I Kiev kommer det stå en finfin SEB skrapa inom några år. I kriget om Ukraina satte Sverige just in kärnvapen.

Så simpla motiv som att lägga pengar på hög är en gammal föreställning, dagens kapital är inte så efterblivna. De är materialister hela högen, tror du de tror på saker som inte finns? De tror på saker som finns, mark, fabriker osv. Ukrainarna har massiva gentrifikationsprojekt att se fram emot.

Det är delvis också arbetsmarknadspolitiskt projekt för Sverige. Man får inte använda staten till att stimulera den egna ekonomin. Men jag kan trycka pengar som i slutändan alltid måste finns sin väg hem till mig och ge till någon annan, man kan ge det till banker i egna landet och hoppas de gör något bra men dem. Men smartast av allt som exportnation är väl att ge det till en främmande makt som då måste importera massa saker, eller komma hit och supa upp perngarna, hur som helst uppsving i arbetstillfällen.

martin sa...

På sätt och vis är alltså extrem korruption med biståndspengar en patriotisk handling, det fenomenet har ett eget ord i Ukraina. Det har under 20 år av bistånd till landet blivit ett eget begrepp att sno åt sig pengarna. Kommer inte ihåg namnet på rak arm, tyvärr.

Men biståndspengarna gör alltså minst skada för nationens suveränitet som en diamantprydd klocka på en statstjänsteman.

Men med tanke på övriga effekter korruptionen får, så undrar jag vad den där suveräniteten är värd, i materiell mening. Men det är tydligt att patrioterna kapat åt sig så mycket att de kan hålla sig med privatarméer. Man undrar om det är just stulna svenska biståndspengar som betalar Mikael Skillts lön, skulle vara lite tydligare pedagogik om så vore fallet.