onsdag 18 oktober 2017

Dyslexi på tidningen?

Dyslexi kännetecknas av svårigheter med korrekt och/eller flytande ordigenkänning och av dålig stavnings- och avkodningsförmåga, enligt en definition som återges i Wikipedia.


Finns det någon med den diagnosen på Aftonlövets redaktion? Eller är det helt enkelt den gamla medarbetaren Nisse (även känd som Tryckfels-Nisse) som varit i farten igen? Förr fanns det korrläsare som tog hand om det här. Nu är det väl stavningsprogram som används, men även detta kan tydligen släppa igenom märkliga ordbildningar utan att larma.

3 kommentarer:

Inre exil sa...

Det handlar om specialiseringen Björn. Som Suzanne Brøgger skrev en gång: "Det är bara gynekologer som kan recensera kvinnolitteratur", helt logiskt då att AB kallar in sin tjänstförande dyslektiker att skriva om ämnet. Frågan är vem som ska skriva om tonårsvåldtäkter nu när redaktionens expert tagit time out? Det har kanske fler som är kunniga på området.

Inre exil sa...

Ha ha, typiskt att jag skrev fel! Det ska förstås stå tjänstgörande, inget annat.

Björn Nilsson sa...

I gamla Clarté var det någon på humorsidan, på tal om tidningsutgivning, som skrev ungefär att "ordförande Mao säger att tryckfel är gåliga".