söndag 1 oktober 2017

Galen? - Kanske, men oproffsig!

En del människor tycker att Rex Tillerson, USA:s utrikesminister, är "den ende vuxne i rummet". (Avser väl USA-rummet, Tillersons motparter i Ryssland och Kina torde närmast kunna betraktas som jättar i det diplomatiska spelet.) Möjligen är han någorlunda vettig, åtminstone jämfört med en del andra tomtar i USA:s ledning. Jag undrar om han kan sitta kvar efter vad hans chef twittrade tidigare idag.

Det där med 'chef' är viktigt. En chef kan inte häva ur sig osammanhängande beslut till höger och vänster, det måste vara konsekvent så att personalen begriper vad som skall göras och inte drabbas av pinsamma kovändningar och kontraorder.

Enligt vad Tillerson har sagt så finns det kontakter med Nordkorea genom flera kanaler. Det handlar alltså om diplomati. Nu har chefen satt en stor vass kniv i ryggen på sin närmste underchef i utrikesförvaltningen. En del kanske tycker att det beror av att Trump är 'galen'. Är det inte snarare så att han är oprofessionell som chef när han sliter bort mattan under sin högste diplomats fötter? Möjligen beror det här av att neo-cons i Vita Huset tutar i Trumps öron att det bara är konfrontation i Korea som gäller, men det är ju Donald som är chefen.

Kanske desperationen stiger i USA när man får veta att Ryssland och Kina har planer på nya järnvägslinjer som går genom båda de koreanska staterna! Korea kopplas ihop närmre med Kinas nya sidenvägar och med transsibiriska järnvägen, och vad kan USA göra åt det? - Mera bombasmer? Mera bomber?

4 kommentarer:

martin sa...

Det kanske var en kontroversiell teori en gång i tiden, men vi kan vid det här laget konstatera att den är bekräftad.
https://en.wikipedia.org/wiki/Madman_theory

Förhandlingstaktiken kan ta ut svängarna när man själv inte har "skin in the game".

Björn Nilsson sa...

Kan ju vara taktik, men ganska oklok. Jag misstänker att Putin aldrig skulle gå ut mot Lavrov på det här sättet, och inte Xi mot sin utrikesminister heller (vad denne nu heter).

Visserligen försökte tyska diplomater på sin tid skrämma Sverige till eftergifter genom att hota med att Hitler var så oberäknelig, men driver man långsiktig diplomati är det nog bättre att såväl motparter som medspelare inte får otrevliga överraskningar på grund av politiska u-svängar. I värsta fall kan ju motparten få intrycket att det gäller att slå tillbaka - först.

Eventuellt tror Trump att statlig utrikespolitik kan bedrivas på samma sätt som företagsaffärer, men där lär han bedra sig.

Anders Romelsjö sa...

Washington Post skriver i kväll (https://www.washingtonpost.com/blogs/right-turn/wp/2017/10/02/mr-tillerson-please-just-go/?utm_term=.c1fc086d822e)

"Mr. Tillerson, please just go". Det är ingen kritik av Tillerson, men en kraftig kritik av Trump. "So why does Tillerson, a man of some private sector accomplishment regularly humiliated by his boss and disrespected by his subordinates and world leaders, remain?"

Björn Nilsson sa...

Då är ju frågan vem som kommer efter Tillerson - en riktig jubeldåre kanske? Hur som helst saknar USA nu en trovärdig diplomati när landets ledande diplomat när som helst helt öppet kan saboteras av sin chef. Världen torde notera.