söndag 29 oktober 2017

Börjar polletten trilla ner?Rubriken är rätt OK, resten av Nordbergs tyckeri-artikel i Svenskan är rätt oväsentlig med sedvanligt Putin-gnäll. Men det finns i alla fall ett par nyckelmeningar:

Och nu – sent och motvilligt – tvingas amerikanska diplomater ofta konstatera att Putin är vår tids mest förkrossande briljanta utrikespolitiska spelare.  ...
USA har fortfarande en mångdubbelt större ekonomi och militär kapacitet, men just nu ser det ut som om Vladimir Vladimirovich har det intellektuella övertaget.

För att tala med Darwin är det "the survival of the fittest", den bäst anpassade (inte den formellt starkares) överlevnad det handlar om. Ryssarna (ja, det finns ju fler ryssar än bara Putin) har utnyttjat sina starka sidor till max och därmed gradvis kunnat neutralisera USA:s översittarfasoner. Å andra sidan har USA genom just dumma fasoner och kortsiktiga kostsamma projekt (som aldrig tar slut - tänk på Afghanistan!) gång på gång skjutit sig i foten och gjort motståndarna starkare. Ryssland ligger närmare huvudtendenserna i dagens värld än USA och är därför i vinnarläge på grund av bättre anpassning.

Men om vi gör som kineserna, och tänker verkligt långsiktigt, kan det möjligen vara Xi Jinpings regering som är de mest briljanta? Under några årtionden har de smugit sig fram, undvikit kortsiktiga konflikter och i stället tänkt i långa linjer - och det ger utdelning. Kom igen om hundra år eller så, så får vi diskutera saken!

Undrar i vilken grad polletterna har trillat ner hos tänkarna i svenska UD, regeringen och NATO-partierna?

Inga kommentarer: