måndag 19 oktober 2009
Edmund Husserl och den filosofiska tristessen
Edmund Husserl var en filosof som tyckte att vetenskapen och den logiska filosofin inte gick djupt nog för att förstå vad den håller på med. Och därför blir det inte en riktigt bra vetenskap. För att klargöra saken sammanställdes en tjock bok som på svenska torde heta Erfarenhet och Omdöme. Dessvärre är den så trist, och så i avsaknad av för den utövande vetenskapsmannen praktiska och fungerande exempel, att den i stort sett torde vara oanvändbar. Att Husserl har en pennförlängare som är tjockare än pennan den är avsedd för, eller att det nu ligger en reservoarpenna på hans skrivbord där det låg en bok för ett år sedan ... vad har den utövande astronomen eller fysikern för nytta av sådana insikter?
Tja, även om praktikerna i vetenskapens örtagård inte har mycket att hämta hos Husserl har han i alla fall påverkat en del andra filosofer med sin transcendentala fenomenologi. Men är det så fenomenalt egentligen?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Här är ett intressant föredrag om Husserls filosofi av en aktiv forskare (som bland annat arbetar med datormodeller av astrofysiska fenomen):
http://www.ids.ias.edu/~piet/publ/other/husserlcircle.html
Skicka en kommentar