onsdag 22 juni 2011

Biffar för vegetarianer, utveckling pågår

Det var år sedan jag skrev om syntetiskt kött på bloggen och klämde in en förmodan om att det kanske händer något under detta årtionde. Utvecklingen traskar på, och enligt refererade uppgifter kan det komma något förutsatt att forskningen finansieras vidare och att produktionen kan ske till rimliga priser. Jag antar att det finns en väldigt mäktig jordbrukslobby som försöker se till att detta inte sker. Visserligen är vinsterna enorma (enligt forskarnas glädjekalkyl eller ...?) ...
Enligt forskarnas analys skulle odlat kött producera 96 procent mindre växthusgaser än konventionellt kött. Tillverkningen av odlat kött skulle kräva 7 till 45 procent mindre energi än konventionell köttproduktion. Slutligen skulle odlat kött bara kräva 1 procent av den konventionella produktionens landarealer och 4 procent av vattenmängden.
... men är det argument som biter på agro-kapitalet? Annars skulle ju minskat mark- och vattenbehov vara smaskens i en värld som på sina ställen lider brist på båda, liksom minskad produktion av växthusgaser är bra, men vad betyder det mot nästa bokslut och årets bonusar? Och jag ställer återigen frågan: kan vegetarianer tänka sig att odla syntetiskt kött som aldrig suttit i något djur som dräpts för vår skull?


"Inte vill ni väl äta upp mej som är så liten och söt?"

Skulle man kunna tänka sig att mot slutet av detta årtionde kan även Jordens fattiglappar få smörja kråset med en redig syntetbiff, tillagad i en soldriven ugn, och allt detta till ett rimligt pris?

4 kommentarer:

Suecae Sounds sa...

Det verkar som väldigt optimistiska siffror. Men det kan kanske bli verklighet, men tills dess kan det nog vara klokt att verka för köttsnålare dieter (man behöver ju inte nödvändigtvis bli vegetarian för att inse hur köttrik kost påverkar miljön ex.)

Björn Nilsson sa...

Ja, jag tänker inte säga emot dig! Möjligheterna finns, men det kanske dröjer in på 2020-talet innan de är ute i stor skala, och storskalighet behövs om det skall bli genomslag i miljö och ekonomi.

martin sa...

Alltså räknas sånt här in när man beräknar jordens kapacitet att föda människor? Kan detta öka antalet vi klarar av eller räknade man med vegetarisk kost då man tog fram maximum?

Björn Nilsson sa...

Vet inte om jag förstår frågan, men jag antar att om man idag försöker räkna ut hur mycket folk som Jorden kan föda med dagens tillgängliga resurser och teknik så bör man nog inte räkna med processer som man inte vet om de verkligen kommer att fungera framåt. Visserligen ser syntetiskt kött lovande ut, men det kan ju dyka upp "oförutsedda problem" framöver som gör att det inte går så bra.