onsdag 22 juni 2011

Sverige påstås klara sig bättre än USA

Citatet nedan kommer från ett sånt där konstigt inlägg på HuffPo där man inbillar sig att Frankrike, Canada och Sverige skulle vara "socialistiska" länder. Men vi kan ju bortse ifrån det för tillfället, i USA har man en konstig verklighetsuppfattning där någorlunda modern administration av samhället likställs med socialism. Det intressanta i artikeln är bland annat det här:

A further examination of the 39-year period extending from the end of the Nixon administration until 2008 shows the Swedish economy, known for its high taxes and heavy regulation, growing at a significantly higher rate than the US.
The authors conclude that big government might not actually stand in contradiction to a productive economy: "Countries with typically high levels of government involvement in the economy, such as Sweden, Denmark and Canada, do not appear to have experienced stifled economic growth relative to countries where government involvement is more limited, like the US," the report says.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Björn, för det första så har väl Alex aldrig gjort sig känd som en finansiell analytiker och för det andra har hon liksom många amerikanare tyvärr en underlig bild av Sverige. Det tar tid att tvätta bort ränderna på en zebra. Speciellt om man inte ens försöker.
Kortfattat ser en amerikan regler och förordningar som socialism (har inget med modern administation att göra)och inga regler eller förordningar som den optimala kapitalismen. Dessa ränder är ännu svårare att tvätta bort.

Att aktiekurserna i Sverige utveklats bättre har till stor del att göra med de devalveringar vi genomfört under denna period. Vad jag förstår så jämför hon kurserna i lokala valutor Frankrikes ekonomi vet jag för lite om.
Hela artikeln är som du säger märklig och dåligt underbyggd med påståenden utan kontrollerbara källor

Anonym sa...

Här är tydligen statistiken Alex använder sig av http://www.stewartpartners.com.au/governmentroleq4
Övrigens så har Jacob Funk Kirkegaard gjort många intressanta analyser

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Vad spelar fakta för roll? Sverige är bäst! Gud bevare Sverige! Hallelujah!

martin sa...

Alltså Sverige används ofta som exempel där borta för folk som vill ha mer myndighetsinflytande. Problemet är väl att mer inflytande av den sorts myndighet de har där förmodligen skulle vara förödande.

Berättade jag om den gången jag var tvungen att fylla i 5 st deklarationer? Som var oerhört komplicerade pdf filer som inte gick att spara innehållet i formuläret på. Jösses vad jag saknade Sverige varje gång det kom till byråkrati därborta, mer av deras sort vill nog ingen vettig människa ha! (Både den statliga och den privata var lika bedrövliga)

Björn Nilsson sa...

Jag har bara hört spridda rykten om byråkratin i USA, men det var för rätt länge sedan. Eller om byråkrati är rätt ord för något som funkar dåligt och ohanterligt - en riktigt bra byråkrati kan ju vara hur stor som helst bara den jobbar snabbt, effektivt och användarvänligt. Det är väl där som man kan se vissa skillnader mellan USA och nordvästra Europa.