fredag 3 juni 2011

Lästips

Jag tänkte skriva ett STORT inlägg om den STORA krisen, men det vill sig inte riktigt. För det är ju inte en, utan ett antal kriser som löper samtidigt, och vilken av dem är viktigast att titta på? USA verkar vara på väg in i nästa fas av depressionen - den fruktade "dubbeldippen" - men samtidigt har vi ju delar av Europa som inte mår så bra heller. Kanske ett sönderfallande EU är viktigare att fundera över? Så då skriver jag inget själv, utan ger ett lästips till en artikel som täcker in flera aspekter av krisen och hur folken och eliterna i EU går olika vägar (man kan ju kalla det 'skärpt klasskamp' helt enkelt, där eliterna idiotförklarar folken som inte gillar eliternas idiotpolitik). Så jag lämnar ordet till Yves SmithNaked Capitalism. Listor av krav från den spanska proteströrelsen är bara ett av flera intressanta inslag i den artikeln, och att mängder av människor helt enkelt tycker att EU inte hållit vad man lovade får betraktas som en självklarhet. Sedan är frågan vad detta skall leda till, socialism eller barbari?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Inte hållit vad man lovar. Såvitt jag kan se har vi fått precis allt det förespråkarna inför folkomröstningen lovade oss att vi inte skulle få med EU, utom möjligen snusförbud, men det kommer nog det också.

Väldigt många röstade JA för att de tyckte att det skulle bli så praktiskt att resa runt i EU utan pass, men just där verkar man ju vara på väg att backa nu.

Björn Nilsson sa...

OK, om vi säger att det var någon sorts tvärtom-lek då? "Vi lovar fred i teorin men bedriver krig i praktiken."