tisdag 28 februari 2012

Tidiga "europeer" till "Nordamerika"?


Det där med människornas vandringar över vår Jord i det förflutna är spännande. Här kommer en artikel som berättar om fynd i östra USA som kan innebära att de första människorna som kom till Den Nya Världen tog sig över Atlanten under senaste istiden. (Tipset om denna artikel kom från vår svenske maya-expert här.)

Man får varna för felaktiga etiketter när historien berättas. Det här hände för cirka 19.000 till 26.000 år sedan, under äldre stenåldern, och då är det helt orimligt att tala om att "europeer" kom till "Amerika". ("Äldre stenåldern" = man hade inte börjat med jordbruk ännu.) Europa och Amerika är mycket färskare begrepp.  Hur som helst, ett antal saker antyder att en vandring av människor faktiskt skett över Atlanten. Detta var under den värsta istiden och vattennivån var betydligt lägre än nu, så distansen från fastland till fastland var kortare. Men rimligen bör det ha inneburit att en enorm distans tillryggalades längs iskanten. Ett verkligt äventyr! Men man skall nog inte underskatta kunskaperna om sjöfart. För 100.000 år sedan tog sig människor över en ganska lång sträcka öppet hav från Nordafrika till Kreta, och någon teknik för båtbyggnad kan ha följt med människor upp till nuvarande Spanien och Frankrike.

Redskap av "europeisk" typ har hittats i östra USA, till och med flinta vars ursprung kan härledas till nuvarande Frankrike. Dessutom tyder genetiska studier och linguistiska drag hos vissa människor - "indianer" - att de inte tillhör samma asiatiska grupper som senare vandrade över landbryggan mellan Sibirien och Alaska och blev dominerande i Den Nya Världen. I det området började inte människor röra sig förrän ungefär 15.500 år sedan, alltså betydligt senare än de tilltänkta invandrarna från "Europa". - Spännande, vi lär höra mer om det här misstänker jag!

4 kommentarer:

martin sa...

Tja, grejen med jägar och samlare är. Hur mycket planerade de egentligen? En handling med ett planerat syfte är ju lite mer imponerande. :)

Björn Nilsson sa...

Enligt artikeln skulle det ha varit gott om bytesdjur längs iskanten, och de gick väl helt enkelt åt det hållet där naturens restaurang verkade hålla öppet och ha det bästa och lättåtkomligaste käket! Men jag undrar om de hade eld med sig på något sätt.

Man kanske kan jämföra med de österbottniska säljägarna som var långt ute på isen ända in på 1900-talet. Farligt, men de visste vad de gjorde. Tror gotlänningar och andra kustbor i Östersjön också jagade på det sättet när isen lagt sig.

Lasse Strömberg sa...

Med andra ord kan vi konstatera att den omtalade "globaliseringen" inte är någon nyhet, som dagens människor tycks inbilla sig.

Björn Nilsson sa...

Ja, man kan ju säga att den började när folk började flytta över större områden för länge sedan.