måndag 3 februari 2014

Alternativ kampmetod?

Min trogne läsare Martin tipsar om en kampmetod som utvecklats bland ungdomar från fattiga stadsdelar i Brasilien. Kanske en ny kampmetod för Husbys ungdomar, i stället för bilbrännade? Han skriver:

Kanske en metod som kunde anpassas till Sverige? Bränna bilar i sin egen förort är det ju ingen som märker och de bränder media bemödar sig öda mer än en liten undanskyffad notis på är de första bränderna. För trots att förorterna brann varje helg i somras i princip utan undantag, så var det bara första veckan media var på plats.

'Metoden' handlar helt enkelt om att gå in och vandra runt i de flådiga galleriorna, inte bråka eller försöka knycka något, utan just bara gå runt och kanske inta någon billig förtäring. Visa att man finns, mitt ibland det fina folket, och därmed ställa till oreda genom sin existens.  - Tack för tipset!

(Och hur många bilbränder är äkta kravall-vara, hur många är försäkringsbedrägerier?)

6 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Kanske en lite mer hotande taktik i Brasilien än här. Ungdomar från slummen i Brasilien har en viss hotande aura som är så känd att en av Brasiliens mest kända låtar handlar om det, lyssna och läs på http://lyricalbrazil.com/2012/09/16/o-meu-guri/

Pierre Gilly sa...

I Filippinerna ser man inga fattiga människor i de finare gallerierna. Det förvånade mig först eftersom de är ganska bekväma och säkra. Man kan läsa gratis på Fully Booked och andra boklådor, och de har bra luftkonditionering. De välbärgade hänger där i timmar, på amerikanskt vis. Pensionärer har rätt till gratis bio på dagtid. (Många välbärgade tar en siesta efter lunch på biograferna) Men någon förklarade att det inte finns kollektivtrafik dit från slummen. Det skulle ta flera timmar att ta sig in till till exempel Rockwell.

martin sa...

Jodå, jag tror nog att våra förortsungdomar har en ganska hotande aura för de som inte likt oss i detta forum har svårt att se den. Försökte hyra ut min lägenhet till ett par medelklassvänner en gång. De var rädda på riktigt när de gick igenom mitt bostadsområde och jag fattade absolut ingenting, jag trodde de skojade och först långt senare fick jag veta att de var rädda på riktigt.

I Sverige har vi ju ordnat det så fint att man måste ha minst 100 spänn på fickan för att kunna ta sig in till NK och hänga. Så det blir nog inte så många och stora manifestationer för ungdomarna i våra mindre bemedlade förorter.

Ekonomisk segregation är den enda segregationen man behöver arbeta på att bryta ned. Man kan krossa den ekonomiska segregationen genom att göra den osynlig, genom att utsätta överklassen för de medborgare de vill undvika. Undanröj drivkraften, alltså resultatet för de rika! Det ena är genom att agera som ungdomarna i Brasilien, det andra är genom förstatligande av verksamheter, också ett effektivt sätt att undanröja nyttan av ekonomisk segregation.

Jan Wiklund sa...

Det farligaste stället i Stockholm är ju, enligt kvällstidningarna, korsningen Folkungagatan Götgatan.

Organiserade invasioner hotar ju på riktigt, se t.ex http://alltatalla.com/allmant/overklassafari-hangde-du-med-i-svangarna
Men om ungdomar från Husby hänger ett tag i Hamngatsgallerian tror jag inte ens märks.

martin sa...

Sverige är ju lite annorlunda där vi har ofta de fina galleriorna i centrala delar. Så kanske inte gallerior skall vara det man riktar in sig på? Det finns värre saker, grilla med kompisar vid stränder i mer bemedlade områden är något som inte gillas, det minns jag från min egen ungdom.

Kompisen blev åthutad av självaste Alf Svensson(KD) när han och några kompisar var i Gränna.

martin sa...

(Om det här med vilka bilar det är som brinner.)

Jo, det gäller att passa på. Jag vet en bilverkstad i Stockholmsregionen som passade på att göra sig av med ett par bilar. (Nej, motorn brinner inte upp, eller kryper ur bilen på den specifika platsen, till exempel.)

Funderade på om jag skulle rulla ut min trasiga bil på gatan nån kväll i somras, men jag ringde bärgaren och betalade snällt vad det kostade att få bilen bortforslad.