fredag 7 februari 2014

Taskigt att avlyssna (eller ...?)


Att Ryssland avlyssnat samtal till den USAmerikanska ambassaden i Ukraina kommer naturligtvis som en chock: inte gör väl snälla människor sådant, lyssnar på andras samtal alltså? Det är väl taskigt! Det skulle fina USAmerikaner aaaaldrig göra!

Att det sedan råkar komma fram att personer i USA:s högsta utrikesförvaltning betraktar EU som skit ... ja, det borde man väl inte förvåna sig över. Arroganta skitstövlar är faktiskt arroganta skitstövlar, och de verkar frodas bland annat i USA.

Det här med telefonpratet är egentligen gårdagens nyhet, jag läste den först på bloggen Moon of Alabama. En blogg som kan rekommenderas inte bara för bevakning av Ukraina, utan i första hand för initierade skriverier om Syrien.

Vad som framgår rätt dåligt i DN:s artikel är att USA försöker tillsätta en egen regering i Ukraina. Det är lite känsligt det, kanske?

Detta är bara en amatörs spekulationer, men jag misstänker att Rysslands underrättelsetjänst har ett mycket väl utbyggt nät av informatörer i Ukraina och har ett bra grepp på vad som händer där. Och detta innefattar skit-EU:s och USA:s försök till regeringsbyte utan att gå via någon demokratisk omröstning där det ukrainska folket får säga sin mening. - Det fanns nog bra underrättelseinformation hos ryssarna innan Georgien drog igång det misslyckade kriget också och fick storstryk (har glömt vilket år det var). - Undrar om inte situationen kan vara liknande i Israel? Rimligen borde de mängder av mer eller mindre judiska utvandrare som kom från Sovjet till Israel på 1980-talet ha kryddats med en del underrättelsefolk, och en del av dem kan ju fortfarande tänkas vara aktiva.

7 kommentarer:

martin sa...

Fuck EU, var väl det enda i det samtalet som jag kunde skriva under på rakt av. Anklagelserna om avlyssning är skrattretande. Vill höga amerikanska diplomater inte bli avlyssnade av Ryssland, så kanske de inte skall umgås med fascister som har ett aggressivt antiryskt ställningstagande.

Jan Wiklund sa...

Men inte tror du väl att stormakterna skulle sluta att lyssna på varandra under några som helst omständigheter, Martin?

martin sa...

Jan,
nej definitivt inte. Men här fanns det anledning för ryssarna att lyssna i båda ändar av samtalet. Ganska goda anledningar om det nu finns såna för avlyssning.

Mia sa...

KGB, numera FSB och GRU, var världens mest effektiva underrättelsetjänst under kalla kriget menade CIA och Mossad. Efter, tror man, en mindre verksam tid under ett par år i början på 90 talet, har de nu återtagit samma position (precis som landet i övrigt).

Som sådan spelar det givetvis ingen roll om objektet finns i det lingvistiskt och kulturellt likvärdiga, geografiska området som i långtbortistan, infrastrukturen finns och är väletablerad överallt.

Men det skulle lika gärna kunna vara den Ukrainska, tidigare del av ovan nämnda (eller båda). Identitetsmässigt har stora förändringar skett men inte strukturellt och givetvis samarbetar de med sina forna kollegor i öst och här har de ett klart gemensamt intresse: Västmakterna ägnar sig återigen av samhällsomstörtande verksamhet i en grad som definitivt är en öppen krigsförklaring. Man ägnar sig nu åt "damage control" i Vita Huset utan ngn större framgång, man måste nu trycka på hårt och snabbt, ta initiativet för att ta sig ur det här. Trycker man FÖR hårt så kommer Donbass (som €U är mest intresserad av som en marknadsmässig boost) Odessa och Krim inte minst Sevastopol(som NATO vill åt för att kunna lägga under sig Svarta Havet)att träda ur. I så fall har man kastat $5,000,000,000 som USAs regim förändringsprojekt kostat hittills, i sjön och står kvar med ett fattigt Väst-Ukraina. Detta är en säkerhetsfråga för Ryssarna. västmakterna står nu återigen med ett "Drang nach osten" strax utanför farstun, dessa ständiga försök att erövra Ryssland man ständigt förlorat under förödmjukande former men aldrig lär sig av. Ryssarna gav USA och NATO en käftsmäll i Georgien de fortfarande inte hämtat sig från och kommer tveklöst att göra det igen.

Länktips:

http://vineyardsaker.blogspot.se/

http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2014/02/07/china-backs-russia-over-ukraine/

http://blogs.rediff.com/mkbhadrakumar/2014/02/08/russia-us-score-1-1-what-next-in-ukraine/

martin sa...

Hörde vi någonsin att KGB och GRU monterade ned sin infrastruktur? Nej, det hörde vi aldrig något om. Så det var bara att uppdatera tekniken lite och köra.

Tro aldrig på annat än förändring i de materiella förutsättningarna. Tron att "demokratin" eller kapitalismen skulle låta sådana apparater bara ligga och skräpa är ett vansinne bara en postmodernist kan tro på.

Björn Nilsson sa...

Det kanske var ukrainarna som lyssnade, till råga på allt på en illa säkrad förbindelse. Men det finns nog ett väl utbyggt samarbete mellan Ryssland och Ukraina på officiella och inofficiella nivåer för att utbyta information. Alla berörda parter bör på nolltid ha fått veta att amrisarna pratade bort sig!

Tyskarna misslyckades med att erövra Ukraina två gånger förra århundrandet. Skulle tro att Putin kan prata rätt strängt med Merkel om de skulle försöka igen. "Håll er lugna om ni vill ha vår olja och gas!" De miljarder som USA lagt ut för att ta över Ukraina kan nog betraktas som pengar kastade i sjön. Man kanske får inrikta sig på smärre byten som Moldavien om nu det här skall fortsätta?

Jan Wiklund sa...

USA är på dekis. De är numera bara störst bland en samling relativa likar. Inom kort kommer de inte ens att vara detta.

Deras enda komparativa fördel är i vapen. Och detta är skrämmande. De kan tänkas använda dem.

Hoppet står till att 1. deras militär anser att det är för dyrt, och i praktiken är mer fredsvillig än deras politiska elit, och 2. att det är en tid då mycket förändras snabbt.

Lästips: http://www2.binghamton.edu/fbc/commentaries/archive-2013/364en.htm