fredag 16 januari 2015

Rasist?

Jag hörde en äldre gentleman berätta idag: han arbetar med att hjälpa hemlösa, gamla stockholmare som bor på gatan. Han tyckte att vi borde hjälpa våra egna först, de som under långa tider har varit utan ordentlig bostad. För det hade han blivit kallad "rasist".

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ar definitionen pa "vara egna"?
Eldorado

Sixten Andréasson sa...

Ja, i Dresden verkar de vara klara över det.

Björn Nilsson sa...

Tja, okänt folk som kom igår från utlandet lär inte räknas in.

martin sa...

Märkligt?! Du upplyste honom om att han var en idiot och sa följande till honom:

"Staten kan skapa nödvändiga medel med några enkla datoroperationer. Att ”pengarna är slut” är bedrägeri på barnkammarnivå. Staten är inte ett hushåll. Staten kan, och bör, skapa tillräckligt med ‘pengar’ (konton) för att samhällets resurser skall kunna sättas i arbete."

Anonym sa...

Det här med att hjälpa de egna först- med det menas att vi i det här landet inte har råd? Sverige!!

Anonym sa...

Jag skulle nog snarast kalla en sådan herre för egoist snarare än rasist. När bli man medlem i "våra egna"? Ett år efter man anlänt till Sverige? När man kan språket? När man betalat skatt i x månader? Berätta gärna, Björm.
Eldorado

Sixten Andréasson sa...

Eldorado. Du tyckte väl inte om min anspelning på Dresden? Pegida ser som jag förstår alla som tyska medborgare som antagits som sådana. Förföljer inte de andra. I Sverige liknande, du och din hustru är väl svenska medborgare. Därmed är ni väl "våra egna". Hoppas missförförstånden är uppklarade.

martin sa...

Sixten,
en högerextrem missnöjes marsch är bara ett redskap för fascister. Att motståndet emot rasism är betydligt större i tyskland är ett faktum.

Med de flesta rasisterna (jo man är rasist om man verkar för rasismen, vad man än har för tankar om sig själv) kommer gå hem och lägga sig på soffan om deras materiella villkor förbättras. Om de verkliga företeelser som de är missnöjda med försvinner så är rasismen inte lika viktig för dem.

Anonym sa...

Sixten, redan på DDR-tiden kallades hörnet runt Dresden för Tal der Ahnungslosen. Den traditionen tycks fortgå och högerextremismen är stor i området. DDR-regimen spärrade inte bara in sin egna befolkning. Befolkningen från andra delar a världen hindrades med byråkrati att utbyta information med befolkningen. Det är en av anledningarna till den stora misstron mot andra kulturer. Pegida utnyttjar denna rädsla främst emot religionen islam.
Som du förhoppningsvis känner till så ger den tyska lagen (Bundesvertriebenengesetz) alla som kan visa sig vara tysk ättling rätt till tyskt medborgarskap och rätt att bosätta sig i landet. Den mest kända gruppen är Volgatyskarna som invadera Tyskland på 90-talet. Detta skedde uppskattades INTE av de tyska medborgarna som avundsjukt såg hur deras skattepengar spenderades på folk som inte ens kunde prata tyska. Motståndet från Pegida och andra har inget med acceptera enbart tyskar. Det handlar om rädsla för andra.
Själv är jag svensk medborgare men skäms så pass mycket över delar av den svenska egoismen att jag funderar på att avsäga mig medborgarskapet. När det gäller min fru har hon dubbelt medborgarskap varav det tyska är det ena. Även om hon pratar svenska flytande har hon inte det svenska medborgarskapet. Tillhör hon ”våra egna”? En av mina söner är född i Sverige men bosatt sedan 20 år i Norge. Tillhör han ”våra egna”? Min andra son har tyskt medborgarskap men är bosatt i Schweiz. Är det en av ”våra egna”? Mina två döttrar har tre medborgarskap (fyra om man räknar in DDR som inte längre existerar) bl.a det svenska. Är dom ”våra egna”?
Att högersidan radikaliseras mot det extrema förvånar inte mig men att delar av vänstern går samma väg är skrämmande. Solidaritet är lätt att skrika när andra betalar men när man själv måste vara med och betala tar egoismen över.
eldorado

Björn Nilsson sa...

Om folk är dumma så behöver man ju inte diskutera vad de säger. Och att just 'dom dummaste' gick i spetsen för avvecklandet av DDR kanske säger något ... och därmed stänger jag det här inlägget för vidare kommentarer. De som inte förstår att okända personer utan anknytning till Sverige och med mycket dunkel bakgrund inte tillhör 'våra egna' är det mycket svårt att diskutera med.