måndag 2 november 2015

Skillnad på folk och folk?

Hört det där om "människors lika värde", etc? Då kanske man kan jämföra ett antal hemlösa i Stockholm som ockuperat en tom förskola på Söder sedan några veckor med det kända tiggarlägret i Malmö. Polisen har varit och tittat på Söder-ockupationen, och de socialt handikappade svenskarna lär åka ut ganska snart. Snabba ryck. (Reportage i Södermalmsnytt här och här.) Snabbar ryck i Stockholm alltså. I Malmö har ett tomt ställe ockuperats i ett par år vid det här laget och mer eller mindre permanentats som nedslummad bosättning. Ockupanterna i Stockholm verkar ha bättre grepp på renhållning och ordning.

Det finns flera aspekter av Malmöhistorien: Patrik Lundberg har skrivit en intressant artikel i Aftonlövet för några dagar sedan. Hittar konstigt nog inte igen den nu. Men summan av det hela var att marken är förgiftad efter tidigare verksamheter, så det kommer att krävas en genomgripande sanering innan ny bebyggelse kan smällas upp. Tydligen tycker "migranternas" stödtrupper att det är ok att folk bor på förgiftad mark.

Hur som helst: i Malmö rör det sig om personer som förmodligen för länge sedan levt upp de tre månader de som medborgare i en EU-stat har rätt att vistas i Sverige. Jag antar att de hemlösa på Söder har fullständigt klara papper vad det gäller medborgarskap och identitet ... och vad betyder det för deras värde? - Javisst, "man ska ju inte ställa människor mot varandra". Uppfattat!


7 kommentarer:

Anonym sa...

Står om det i Nya Tider också.
http://www.nyatider.nu/hemlosa-svenskar-ockuperar-forskola/

Karl Malghult sa...

Det är den här tomten, den s.k. "Stäppen" i Malmö det rör sig kring:

http://www.sydsvenskan.se/malmo/historien-trader-fram/

"I hörnet av Nobelvägen och Industrigatan finns kanske områdets mest spännande ödetomt, under många år förorenad av tung kemisk industri. Den så kallade Stäppen är ett populärt ställe för filmteam, bostadslösa och urbana uttryck. På 1990-talet blev de övergivna byggnaderna ett Hall of Fame för Malmös graffitimålare. En spontan skatepark har byggts i ett hörn av tomten. Här finns också ett improviserat stenhuggeri i det fria. I ur och skur förvandlar bildhuggaren Noel från Zimbabwe ett upphittat granitblock till ett hästhuvud."


Så här såg det ut i kvarteret Brännaren innan det blev läger, det röda tegelhuset var utdömt men väntar/väntade på rivning och sanering. Det brukar bli att staten står för saneringar när företagen som skapade giftigheterna gått i konkurs (Klippans läderfabrik kostade över hundra miljoner, undrar om familjen Grönvall som drev det i över hundra års tid någonsin tjänade ihop så mycket i nominellt värde):

http://norrasorgenfri.blogspot.se/2010_10_01_archive.html

martin sa...

Jag vill påminna om att FN-Stadgan förbjuder folkfördrivning.

Jaha, vilket parti tar från den ena hemlösa och ger till den andra? Inget. Du talar emot dig själv, vi har råd med bägge och den som skriver så som du gör, ljuger och du gör det medvetet.

martin sa...

De hemlösa svenskar som Björn låtsas bry sig om och som bodde i lägret skiter han tydligen i.

Björn Nilsson sa...

Men snälla Martin, lugna ned dig. Har du över huvud taget reflekterat över vad jag skriver?

martin sa...

Du föreslår ingen lösning. Det är samma "sanitär olägenhet" eller "man skall inte behöva bo så" som kommer från de rättskaffens människor som samtidigt inte erbjuder en lösning. För att ha rätt att använda ett omtanke om de här människorna för att rättfärdiga sina handlingar, så måste man med dessa handlingar lösa problemen för dessa människor, annars är man ohederlig.

En ohederlighet som tidningar och bloggar är smockfulla med i dagarna förvisso, men det gör det inte ok. Föreslå en lösning, sedan kan man snacka om att folk inte skall behöva bo på det viset.

När blev en batong detsamma som hjälp?!

Björn Nilsson sa...

Som du själv säkert fattat handlar det inte om problemlösning i det här inlägget, utan om tveksamheter vad det gäller "värde". Skulle det bara röra sig om några tusen svenska hemlösa skulle det vara hanterligt.