söndag 22 november 2015

Tung insats

Nu har Ryssland satt in tung bombflyg i Syrien. Och planen flög inte den kortaste vägen, utan den som nog mest imponerar på och skrämmer eventuella motståndare inom NATO. Annars kunde nog ryssarna ha fått klartecken för att ta den kortare vägen över Iran och Irak. Men nu kan man utnyttja det här kriget till att visa upp vad man kan göra.

Jag chansade och tittade på Google earth, och där finns basen på Kolahalvön. Olenegorsk heter den. Har satt en svart ring om den.

Jag tittade lite runt i bygden och hittade det här. Ser ut som ett typiskt flygfält ...

... och tittar man närmare syns massvis av flygplan, just av den typ som nu dånar ut över Atlanten, rundar Europa och flyger in i Medelhavet. Tunga bombplan som kan ta bomber eller kryssningsmissiler.

5 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Men de flög inte samma väg tillbaka...

Anonym sa...

Fina bilder!
Jag har f.ö. noterat att det trots den massiva anti-ryska propagandan finns flera svenskar som hellre vill se Sverige ockuperat av "Putin", än leva i den allt
outhärdligare tillvaron i "mångkulturen". Ett liv i ett Sverige styrt av Moskva eller en i en multi-mosaik av fattigdom, nyliberalism, våld, analfabetism och islam?

Björn Nilsson sa...

Pierre, ryssarna har nog visat vad de ville visa. Flygningen uppges till 13000 kilometer. http://russia-insider.com/en/military/supersonic-bombers-depart-russia-circumnavigate-europe-bomb-isis-mediterranean-sea/ri11347 Antar att Nordamerika ligger inom räckhåll om så önskas. Normalt borde luftvärnet kunna ta hand om sådana inflygningar, men med tanke på att ryssarna visat sig ligga häpnadsväckande långt framme i elektronisk krigföring kan man undra om de har fler (för NATO otrevliga) äss i rockarmen? Undrar om krigshetsande USAmerikanska senatorer fattar den här vinken?

Anonym, jag tycker inte vi skall störa herr Putin med våra fåniga små problem. Vi tar förslagsvis hand om våra små problem så får Vlad the Hammer ta hand om de stora!

Anonym sa...

Rysk solidaritet! (The Russians' appeal to the peoples of Europe)
http://www.liveleak.com/view?i=9b2_1447852085

OldWolf sa...

Intressant att Google earth kan ta bättrte bilder än USA:s spionsatteliter, åtminstone i Ukraina:-)
För övrigt ÄR Ryssland ett mångkulturellt land och nyligen byggdes Europas största moské i Moskva.