torsdag 26 november 2015

Kinas första bas i Afrika

Det här är sensationellt, men också ett tecken i tiden. Kina har tecknat ett tioårigt arrendeavtal med Djibouti för att sätta upp ett logistikcentrum - en militärbas. Den första basen utanför hemlandet. Sensationellt, men knappast oväntat. Kina har redan militär närvaro i Afrika med en del trupp under FN-befäl. I vattnen utanför Arabiska halvön finns kinesiska flottan och jagar pirater. Ibland åker kinesiska båtar upp i Medelhavet, och har siktats även i Stockholm. När nu handeln och investeringarna ökar i Afrika, samtidigt som omgivningen på sina ställen är ganska krisbetonad, är det inte konstigt att Kina följer upp med väpnat stöd. Det skulle vilken imperialistmakt som helst göra. Och då behövs det baser.

Jag har för mig att även USA har militära anläggningar i Djibouti. Den uppåtgående och den nedåtgående imperialistmakten kan ju spana på varandra från nära håll då. En tid var Djibouti fransk koloni, så förmodligen finns fransoserna där också. Djibouti ligger vid inloppet till Röda havet, så vill någon på lite avstånd klippa av trafiken genom Suezkanalen kan det göras från det här lilla landet. Dessutom ligger Persiska viken, med sin trafik av tankers, inte så långt borta.

2 kommentarer:

Jav Farli sa...

Från Sveriges Radio (http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=6312547) där jag hörde nyheten
i Djibouti som redan har fransk, amerikansk och japansk militär närvaro.

Björn Nilsson sa...

Det var som tusan, japanerna också! Trodde de var mer återhållsamma med utrikes verksamheter. Var skall detta sluta? Men det är väl bara för djiboutierna att fortsätta hyra ut till utländska krigsmakter. Kan vara lönsamt. Projektet kan inte anses vara färdigt innan även påven har skickat några tuffa gossar från schweizergardet!