tisdag 23 augusti 2016

Carl rapporterar från Riga

Förre utrikesexcellensen Bildt har varit i Riga. Det står några intressanta saker i hans rapport:

Man har gått från en nivå på BNP per capita kring 50% av EU:s genomsnittliga till kring 75%. Bra så, men under senare år har konvergensen så gott som upphört.
Och det är farligt inte minst i ljuset av den andra utmaning jag talade om, nämligen den demografiska. Under det senaste kvartseklet har Lettland förlorat ca en tredjedel av din befolkning. Många finns i dag i Irland eller Storbritannien.

Hur hade BNP/capita sett ut om det inte skett en massutvandring då? Legat kvar på halva EU:s genomsnitt? Verkar som det där med EU-medlemskap och euro inte är något jätteklipp, särskilt inte för rätt små och svaga stater. (Det är andra som gör klippen.)

Ytterligare ett klipp som visar på hur resurser felfördelas:
Och Lettland storsatsar nu för att de egna försvarsutgifterna snart skall vara upp i 2% av BNP. Det är mer än en fördubbling under en rätt kort tidsperiod, och leder självfallet till att utrymmet för övriga också angelägna offentliga utgifter på t ex skola och sjukvård trängs tillbaka.
Vågar man tippa på att medel som kunde ha använts för skola och sjukvård i Lettland i stället på något underbart sätt ramlar ned i det USAmerikanska militärindustriella komplexets kassakistor?

- Oj, det där med EU och NATO blev inte riktigt så bra som vi trodde ...

2 kommentarer:

martin sa...

Regnar det på kyrkan, så stänker det på prosten. Jag gissar att lite svenska vapen kanske får vara med på ett hörn.

Anonym sa...

Man kan än en gång konstatera att Bildt ju inte är den vassaste kniven i lådan! BNP räknas ju som bekant per capita vilket ju även Sveriges nuvarande regering tycks ha "glömt". Man utropar euforiskt att Sveriges BNP ökar, vilket ju i och för sig kan vara sant, men den ökar inte per capita utan tvärtom minskar. Dessutom är det ju inte industrin eller den produktiva sektorn som driver på BNP-ökningen utan den vidlyftiga lånekarusellen som staten ägnar sig åt...dvs en massa låtsasjobb utan egentlig substans som finansieras med lån som ska betalas tillbaka. Detta kommer givetvis en dag att kosta Sverige både dess välfärd och suveränitet men det kan ju kanske vara politikernas mål med det hela. Att Sveriges befolkning inte alls vill vara med om detta experiment bryr sig den s.k eliten i Sverige inte alls om och föraktet mot folket från politikernas sida är illa dold. Alla som klagar på migrationspolitiken stämplas som rasister och nazister oavsett var de står på den politiska skalan.

Benny