lördag 13 augusti 2016

Landsvägsrövarna tillbaka


18 maj 1876, alltså för 140 år och några månader sedan, halshöggs rånmördarna Hjert och Tector. De hade glädjen och äran (?) av att var de sista som avrättades offentligt i Sverige, efter att ha klantat sig rejält vid ett försök till diligensrån och dödat två personer. De två döda var inte ens på diligensen, utan det var fel vagn ute på landsvägen som H&T gav sig på. Gör man verkligen sådana tabbar när man är en van och förhärdad brottsling?

Är det möjligen dags för liknande resoluta åtgärder mot dagens landsvägsrövare? Det kanske inte bör vara huvudets avskiljande från kroppen (och inte heller det härligt medeltida "dömes till galge och gren" respektive "stegel och hjul") men lymlarna borde  åtminstone hivas ut från Sverige och till en gallerförsedd institution i hemlandet att avtjäna straffet.

2 kommentarer:

martin sa...

Det där hände mig och en liftare som åkte med mig för något år sedan. Vi blev instängda av två bilar när vi stannat för rökpaus på en mörk parkering längs E4:an, av registreringsplåten fram var de antingen Britter eller Irländare. Lite hotfullt blev det, men jag och etiopiern Sami höll huvudet kallt, de dröp av efter ett kort samtal då de förmodligen kom till en alldeles korrekt slutsats om mig, Sami och ekipaget vi färdades i, att här fanns inga pengar eller värdesaker.

Just sensommaren är då det verkar dra igång som mest och håller i sig under ett par veckor. Om det är genomgående så att det är Brittiska eller Irländska bilar kanske man kan finna förklaringen till den återkommande perioden i deras hemländer.

Björn Nilsson sa...

Det kanske är semesterperiod just då. Eller kanske irländska asfaltsbedragare som extraknäcker som vägrånare.