torsdag 31 augusti 2017

Valkampanjen hettar till, knivarna kommer fram - lite funderingar hit och dit

Nyss kom detta i brevlådan:


Socialdemokraterna gör propaganda för kyrkovalet. Tänk om det råder ett missförstånd här. Tänk om mina värderingar är kvinnoprästmotstånderska, reaktionärt bakåtsträvande, främlingfientliga? (Vad är "reaktionärt bakåtsträvande" förresten, finns det 'progressivt bakåtsträvande', 'reaktionärt framåtsträvande', eller andra avarter som dock inte ryms på det här papperet? Kan man inte vara reaktionär helt enkelt, utan att krångla till det - eller vara bakåtsträvare, vilket jag antar är en synonym för reaktionär.) Varför skulle jag dela ros-partiets värderingar (som väl många av 'rosorna' inte heller gör, men håller tyst om för att inte skada den egna karriären)?

På tal om främlingsfientliga. Någon person som väl ser poliser som fientliga främlingar försökte sticka kniven i halsen på en polis tidigare idag. Det skedde på Söder i Stockholm, vid Medborgarplatsen. Har det något med det så kallade Kniv-Söder att göra?

Ännu är det oklart vad det var för figur som höll i kniven, men möjligen handlar det om en av dessa förvuxna "gatubarn" (kodord för marockanska ligister). Hade det varit en vanlig svensk eller åtminstone skandinavisk knarkare eller alkis av den typ som häckar i det här området hade vi nog redan fått veta det. Själv går jag inte gärna bort mot den  delen av Söder numera. Otrevligt område.

På Sergels torg har en ledsen flaggstång med vidhängande svensk flagga upprört en del. Men det kanske visar att Sverige skäms (eller åtminstone borde göra det). Hade  den politiska viljan funnits så hade de marockanska och andra ligor sopats bort för länge sedan.

Redan i sin ungdom skrev Marx ungefär att Tyskland var så dåligt så det var under all kritik, det gick inte att kritisera längre. Men ur skammen över det dåliga kunde en vilja att förändra växa fram. Nu tycker jag som god patriot inte att Sverige är under all kritik, men det finns saker att skämmas för. Exempelvis den fäaktiga attityden mot exempelvis ligorna från Nordafrika eller tiggarna från Balkan, eller personer som vägrar att lämna Sverige trots att de upplysts (flera gånger) om att de inte har giltiga skäl att uppehålla sig här. - Vi borde kunna räta på våra egna ryggar, och även räta upp den ledsna flaggstången. Det vore bra för hela landets självkänsla. Och därför vill nog de höga herrarna att vi skall fortsätta kröka rygg.

tisdag 22 augusti 2017

Tecken på imperiets nedgång?

- Vi gamla sailors blir ganska trötta när vi ser hur USA:s flotta dekar ner sig ...


För den som minns hur det var förr i tiden: tänk tillbaka till 1980-talet, de sista åren Sovjet fanns. Ett tecken bland många att det inte stod rätt till var tillståndet i den sovjetiska flottan. Ett tag var den riktigt stark och seglade (utan segel, frånsett det enorma skolfartyget Kruzenstern) på alla hav. En formidabel flottstyrka under amiral Gorsjkovs befäl. Men så blev det sämre på 80-talet: fartyg sjönk, brann, hade dåligt underhåll, det var tveksam kvalitet på manskapet (som de som körde en ubåt med vrålande motorer upp på ett skär i Blekinge).

Nu verkar det som om USA:s flotta, åtminstone den som plaskar runt i Stilla havet, har problem. Jag minns inte att de sovjetiska båtarna krockade till sjöss, men det har USA-fartyg nu gjort flera gånger med civila fartyg, och människor har dödats eller skadats. Dessutom har förtroendet för marinen minskat så till den grad att den beordrats ställa in sina operationer tills vidare. Vad det betyder kan man spekulera om. Antingen handlar det om en uppryckning av säkerhetsarbetet och en order om att "se er för f-n för när ni går i leder med tät trafik", eller också finns det även mer långsiktiga problem. Problem som kan ha betydelse för USA:s nedgång och fall.

Tips hur man knäcker välfärdskapitalet

Just det, här kommer ett tips som (möjligen oavsiktligt) presenteras på Svenska dagbladets ledarsida. Tanken är ju ett vinsttak på 7 procent enligt Reepalus utredning. Vad får detta för följd enligt skribenten i Svenskan:

... Reepalus förslag skulle innebära en dödsstöt för valfrihet i välfärden. Det skulle bli närmast omöjligt för andra än några riktigt stora koncerner att driva privata välfärdsföretag, om möjligt ens för dem.

Jaha, om man drar ner taket till säg fem procent så kanske hela gänget sticker, och de offentliga pengarna som öses in i välfärdsföretagen (välfärd för vem? bör man väl fråga) stannar där i stället för att hamna i fickorna hos fel folk. I stället kunde de ju satsas på att undvika de vårdkriser som återkommer varenda jäkla sommar utan att kraftågärder vidtas från ansvariga myndigheter, eller se till att alla skolor fungerar bra.

Fast just här bor väl inte kineserna?

söndag 20 augusti 2017

Varenda gång det smäller ...

... så kommer de beskäftiga tomtarna fram och förklarar att terrorn/terroristerna förlorar.


Den här tomten på Aftonlövet har tydligen tillgång till någon sorts kristallkula för att informera sig om framtiden. Med tanke på att demokratin (hur man nu definierar den) verkar vara i en nedmonteringsfas så kan man undra vem som egentligen kommer att vara vinnare på slutet. Kan man tro på karska uttalanden om att "terrorn /terroristerna får aldrig vinna", "fortsätt att leva som vanligt", "vi fördömer" bla bla etc etc, när det snart kommer något nytt dåd någonstans?

"Löfte" förresten - "Löftena skola ej svikas" är en frireligiös låt som jag tror gamle Lewi Petrus från pingströrelsen skrev. Tja, man kanske måste blanda in lite religiöst tänkande för att tro att någon förhoppningsfull terrorist är det minsta imponerad av Lindbergs eller andras "löften".

onsdag 16 augusti 2017

Akutmottagning eller skjutmottagning?

Nyss kom tidskriften Forskning och Framsteg. Några forskare har tittat på det där med det ökande antalet skjutningar i Sverige och kommit till slutsatsen att om det skett en skjutning på ett ställe så dröjer det inte länge förrän det skjuts igen. Det verkar logiskt. Gäng slåss om kontroll över vissa områden, olika grupper slåss om inflytande.

Nåväl, folk skjuts ned och förs till akuten. Jag undrar om det kan behövas nya rutiner där: ifall en skjuten person kan misstänkas ha anknytning till något gäng så borde han (är det någonsin en hon?) transporteras till ett ställe som har en väpnad styrka som kan ta hand om eventuella kumpaner. Inte till en vanlig akut för vanligt hyggligt folk.

Det är inte rimligt att hela gäng skall storma in bland människor som är sjuka på riktigt. Det är inte rimligt att patienter och personal skall behöva riskera att bli utsatta för galna våldsmän, kriminella och trasproletärer. Läkare, sköterskor och annan personal har viktiga uppgifter att sköta, och de behöver maximalt hjälp och skydd från samhället i övrigt. De skall inte vara slagpåsar för gangsters. Banditerna skall ut ur landet - vilka andra svenskar än det migrationsekonomiska komplexet är intresserade av att ha dem här?

Detta tycker jag låter som en rimlig vänsterståndpunkt. Varför tiger vänstern? Den kanske inte är vänster? Ägnar man sig åt att 'bekämpa' sverigedemokraterna genom att låta dem ta över den här frågan?

Ibland behövs det hårdare tag än bara puss & kram

söndag 13 augusti 2017

Calle är rolig

Ibland är förre utrikesexcellensen Bildt rolig:

På den vidare scenen går det inte att undvika att notera att president Trump från olika golfklubbar hotar än det ena landet och än det andra med krig.
Man skulle önska att han i stället ägnade golfen större uppmärksamhet.

onsdag 9 augusti 2017

Tips till Borg och likasinnade inför nästa fest

Denna onsdagseftermiddag gjorde jag ett besök på Medelhavsmuseet nära Gustav Adolfs torg i Stockholm. (Jag tror att statyn mitt på torget räknas som mittpunkten i Stockholm.)


Det var några år sedan jag var där sedan, och man hade möblerat om en hel del i de gamla fina lokalerna. Här är en fin klassisk staty, men så noterade jag en intressant detalj ...


... nämligen att karln (eller om det är en gud, kanske Apollon, glömde att kolla) hade tappat pillevinken. Som framgår av närbilden så var den förmodligen löstagbar.

Och då slog det mig att detta kunde vara en hjälp för manspersoner som vet om sig att de kan bli "lite jobbiga" på fester med rikligt intag av brända och destillerade drycker. Med modern teknik borde man väl kunna fixa en löstagbar version av den förargliga lemmen och stoppa undan den innan buteljerna korkas upp. Om man ändå kommer i stämning att släppa ner brallorna kan ju omgivningen lugnt konstatera att "där finns ju inget att se".

Läser

Stockholmsbäver. Castor fiber holmiensis. Den simmade förbi mig på tisdagskvällen när jag tog en promenad på Långholmen. 

Det har varit dåligt med uppdateringar av bloggen på senaste tiden. Inte för att det inte finns saker att skriva om, men det måste finnas skrivlust hos skribenten också. Och det är väl där det brister.

Ibland brukar folk tala om vilka böcker de för tillfället läser (jo, det läses ännu böcker, ibland ser man en bokläsare på tunnelbanan). Just nu läser jag en bok som kom ut 1895, till hundraårsminnet av Bellmans död. C. M Bellman, hans omgiftning och samtid av Nils Erdman.  Där får man veta bland annat att:

Bellman och hans kamrater höllo icke på styfvern; tokigheter och nöjen kunde han icke undvara.

Det tvivlar jag inte alls på. Men i själva verket innehåller boken en massa intressant information om läget i Sverige under 1700-talet. Den så kallade frihetstiden framstår mer som en diktatur där tjuveri och korruption hade fritt spelrum. Låter inte det som en liberal drömstat? Jag kanske återkommer till detta.

Nyligen läste jag Platons Staten i Stolpes nyöversättning. Hela boken alltså, inte bara de små utdrag som man annars får sig till livs. Och därmed fick jag glimtar av tidig politisk ekonomi och sociologi och annat smått & gott som också kan vara värt att återkomma till. Jag trodde att Aristoteles kunde räknas som den förste ekonomiske tänkaren i det antika Grekland, men Platon var ju före honom. Och dessutom lägger Platon dessa funderingar i Sokrates' mun, och denne var ju ytterligare lite tidigare.

För att vara kulturell så gav jag mig också i kast med volym ett av Montaignes Essayer. Är inte klar med den ännu. Många är väldigt entusiastiska över essäerna. Jodå, det finns formuleringar och tankar att uppskatta, och "huvudet på spiken" här och där, men helt såld på Montaigne är jag inte. Men det behöver ju inte betyda att det är honom det är fel på.

Vid städning hittade jag ett lite häfte från NKI-skolan, det var grunderna för svensk grammatik. Det hade jag nytta av. Strax därpå hade Svenska Dagbladet en uppsättning frågor där man kunde kolla sina grammatikkunskaper. Jag hade tretton rätt av tretton möjliga!