onsdag 27 juni 2018

Går Vitryssland och Ryssland ihop?

Jag undrar hur realistiska dessa uppgifter är. Putin har varit hos Lukasjenko i Minsk och möjligen har de två presidenterna kommit överens om något. En del människor tror att det handlar om att de två staterna slås ihop.

Vitryssland är ju inte jättestort, men har viss betydelse ändå. De två staternas militärer har haft manövrer tillsammans. Samtidigt skulle nog de mer aggressiva elementen i NATO vilja ordna till något (en "färgrevolution" kanske?) så att trupper och kärnvapen skulle kunna flyttas närmare Moskva.

Nu har alltså Ryssland och Vitryssland militärt samarbete, men antagligen skulle den militära planeringen förenklas en del med bara en politisk och militär ledning. Hela gränsområdet mellan de tre baltiska staterna skulle ha Ryssland på östra sidan om gränslinjen, och Litauen skulle bli nästan inringat av ryskt territorium, med bara ett kort gränsavsnitt mot Polen. Hela Ukrainas nordgräns skulle också ligga mot Ryssland.

Rysslands nuvarande västgräns i gult, en eventuell framflyttning i Vitryssland rödmarkerad.


Intressant, men som sagt: har man övertolkat något som Lukasjenko sagt, eller är det verkligen ändringar på gång?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Svårt att begripa varför dessa ryska landsdelar separerade efter Sovjets upplösning! Att de slås ihop är bara naturligt även om man kan misstänka att Lukasjenko har stora planer på att bli det förenade Rysslands nya president efter Putin. Och jag skulle tro att hans chanser är goda för att bli vald då han ju hållit sin flank mot väst på ett sätt som övriga Ryssland uppskattar.

Benny

Björn Nilsson sa...

Separeringarna var knappast folkmajoritetens önskning. Det verkar ha rört sig om en kombination av lokala eliters maktsträvan, samt Moskvas önskan att bli kvitt en del mindre lönsamma landsdelar. Men om lönsamheten ökar, och kanske försvarsbehoven, så kan återföreningar bli aktuella igen. Om Lukasjenkos chanser som rikspolitiker i ett enat Ryssland har jag inget att komma med.