lördag 9 juni 2018

Undvik skojare

Den ömklige mannen till vänster anklagar andra länder, inklusive Kanada som företräds av den ömklige mannen till höger, för att på något sätt plundra USA. "The kettle call the pot black", eller hur man nu säger på engelska språket.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte någon informera Trump om att det är USA som parasiterar på resten av världen med sin fejkvaluta dollar. Kan man vara så korkad som president i USA att man inte känner till det? Det är ju därför som USA hotar och bombar alla som inte vill handla olja med petrodollarn. USA har ju inte en chans att klara sin "ekonomi" utan det höga fiktiva värdet på dollarn som skapas via oljehandeln. USA skulle bli än mer bankrutt än man är (hur det är möjligt för övrigt?) Vad skulle USA kunna importera om man använde det verkliga "värdet" på dollarn på kanske 2 svenska kronor? Karln är ju en komplett idiot eller upprörande okunnig om verkliga förhållanden!

Benny

Björn Nilsson sa...

Tänk om Trump faktiskt vet det - nämligen att om dollarhegemonin faller så faller USA tillbaka till på sin höjd en regional makt! Och att enda sättet som USAmerikanerna kan motverka detta med är genom att försöka utpressa både vänner och fiender. Fast i längden är det nog inte så lyckat, som strategi betraktat.

Anonym sa...

Ja, efter Trumps helomvändning bara veckor efter att han blivit vald tyder mycket på att han fått information om det verkliga mycket prekära läget. USA är helt beroende av import för att bevara sin standard, problemet är som sagt en hiskligt övervärderad valuta som gjort att tillverkningsindustrin flyttat till Asien tillsammans med jobben. Man tänkte sig nog ett postindustriellt USA där all produktion var utsourcad och bara "fina" välbetalda tjänstemannajobb skulle finnas kvar. Det som hänt är att även manchettjobben flyttar till lågprisländer pga den teknisk utvecklingen som gjort att lokalitet inte spelar någon roll, man kan sköta sitt jobb på distans. I USA minskar medelklassen med svindlande fart och det är den som hållit samman detta monstrum till land än så länge. När medelklassen blir för liten faller USA ihop i politiskt, ekonomiskt kaos där anarki bryter ut i stor skala...alltså värre än det är idag och då är ju brottsligheten redan idag så illa att den trotsar all beskrivning. Tyvärr är Sverige på samma bana neråt men Sverige har ju haft USA som förebild i årtionden så det är väl väntat. Valet av Trump är egentligen ett desperat rop på hjälp från en misstrogen väljarkår som bara utgör ca hälften av invånarna i USA. Resten avstår från att rösta, de vet att inget ändras även om man röstar fram nya presidenter! Deep State styr allenarådande och Trump verkar mer eller mindre lämnat wo i kampen anser många besvikna Trump-väljare. Kan bara konstatera att bistra tider stundar i USA och man agerar alltmer öppet som rövarbaroner i världen...Innan var det mer subtilt numera har man kastat masken och låtsas inte längre, man bara kör på bära eller brista.

Benny

Björn Nilsson sa...

Kapitalismens logik styr var kapitalet slår sig ner. Med billig produktion utlagd till Asien slogs åtminstone två flugor i en smäll: högre vinster för producenterna, samt lägre priser för konsumenterna i USA. Eftersom reallönerna nära nog stått still för flertalet i USA har detta kompenserats genom lån till konsumtion, vilket knappast är hållbart på sikt. Tas produktion hem ("Make A. great again!") blir sakerna inte mycket bättre. Dels har några årtiondens utveckling gjort att dagens produktion inte behöver så mycket arbetskraft, dels kommer gissningsvis en del konsumtionsvaror att bli dyrare pga högre produktionskostnader på hemmaplan. Förlorarna i USA kommer att fortsätta att förlora.

På 1990-talet trodde många att post-industriellt samhälle betydde att alla "satt och tryckte på knappar". Med det perspektivet spelade det ingen roll att fabrikerna flyttade till Kina. Men så visade det sig att det fanns en politisk kraft bland de arbetare i USA som lämnades kvar när fabrikerna stängde. Trump vädjade till deras ilska, men han kan inte snickra ihop en politik som rejält minskar problemen. - En dag kanske Xi kommer och föreslår att Kinas "belt and road" skall utsträckas till USA, och vad kan USA:s ledare säga då? Såg för övrigt att det finns idéer om snabbtåg från Kina, över Ryssland och Berings sund, till Alaska. Sedan är det väl "bara" att fortsätta med en linje till Kanada och en ner i USA.