torsdag 14 juni 2018

Vad tycker (syd)koreanerna?

I allt prat om Korea verkar det som om en av de viktigaste parterna - folket i södra Korea - i stort sett glöms bort i västliga media.

Nu har det varit lokalval i Sydkorea, och det visade sig bli en storseger för president Moons parti. Fredspolitiken har brett folkligt stöd. Högern har förlorat stort.

Det är viktigt. Den som misstänker att koreanerna i syd kan ha andra åsikter och prioriteringar än vad som dikteras från Washington (eller kanske från någon svensk medieredaktion) har rätt. Sydkorea driver en egen politik, försiktigt och med stor diplomatisk finess verkar det, och det blir en process som yttre krafter får svårt att ändra. Att Ryssland och Kina opererar i bakgrunden som stöd stärker fredslinjen. Men en sydkoreansk regering som arbetar i linje med vad folkflertalet anser är riktigt är nyckelfaktorn.


2 kommentarer:

lennart odström sa...

Jag har gett upp hoppet om svensk media, bortsett från Proletären samt bloggar som Björnbrum och 8Dagar. Vill jag veta vad som händer i världen skulle jag aldrig förlita mig på det som servas i svensk media.

Björn Nilsson sa...

Tack för uppmärksamheten. - Vill man få snabb information om vad som händer i världen och vad som kan vara betydelsefullt på sikt även om det verkar ganska obetydligt just nu, då gäller det att gå utanför svenska media. Storparten av media är alltför beroende av "väst" för att vara pålitliga när det gäller hur världsläget nu ändras.