lördag 9 november 2019

Lula fri!

När jag skrev föregående inlägg om Lula verkade det oklart om han verkligen skulle släppas ur fängelset, men strax därpå blev det helt klart. Han är ute, egentligen för att en domare funnit att han (och några tusen andra) har felbehandlats eftersom folk inte får låsas in förrän alla juridiska instanser har sagt sitt. Och Lulas fall har inte prövats på alla nivåer. Men jag undrar om Bolsonaro-regimen vågar ge sig på honom igen, åtminstone inte via juridiken. Andra metoder finns dock, så jag hoppas att Lula har en bra säkerhetsorganisation omkring sig.

"Lula är oskyldig" enligt banderollen. Verkar som en stor del av brasilianarna och latinamerikanerna tycker det också.


Somliga har dock andra åsikter, vilket Lula pekar på här: "Jag trodde aldrig att sätta en tallrik med mat på en fattig mans bord skulle skapa så mycket hat inom en elit som tröttnar på att kasta mat i soporna varenda dag."


Ser hos Telesur att Pueblagruppen, en samling progressiva politiker från Latinamerika, har samlats i Argentina. Det finns säkert mycket att diskutera nu, med folkliga uppror och högerns/neoliberalernas kupplaner.  Allmänt bör väl de senare känna sig ganska oroade just nu.

Den tid förefaller vara över när folkligt motstånd kunde kväsas genom att kalla in USA:s marinkår eller att någon inhemsk militär körde upp några stridsvagnar till presidentpalatset. Tiderna förändras, nu försökte man knäcka den starka vänstern i Brasilien genom att slå juridiken i huvudet på dess starkaste ledare men lyckades bara temporärt.

Inga kommentarer: