fredag 6 december 2019

Käpp i hjulet


Den här bilden har jag sett i flera varianter. Grundtemat är dock detsamma: en tokdj-l till cyklist sticker en käpp i sitt eget framhjul, drattar i backen, och skyller den självförvållade olyckan på någon annan.

3 kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Ett klickbete är en vilseledande eller överdriven rubrik/ingress som ska locka folk att klicka på en länk på en webbsida eller skall locka till fortsatt läsning. Viktig information som klargör för läsaren vad länken eller posten handlar om undanhålls medvetet för läsaren i klickbetet, så att denne måste klicka för att få veta.

Motivationen kan vara pengar per klick, eller vara så trivial att skribenten vill ha mer klick på sina poster eller länkar och tillfredsställs av sin klick-statistik, men saknar respekt för läsarna som tvingas klicka på dessa poster om de vill veta vad de handlar om.

Detta sätt att locka till klick har även kommit att i allt större utsträckning att användas av fulmedia, exempelvis Expressen, Aftonbladet och SVT Nyheter och är i min mening olämpligt.

Klickbetes-skaparen lurar sig själv genom att denne gör sina egna poster irrelevanta i sökmotorer, samt genom att denne ofta skapar besvikelse hos betraktaren, som då kan besluta sig för att undvika vilseledningens bedrägerier och dennes klick-betes-media i protest.

Det är exakt det som sker nu. Jag plockar nu bort din RSS-feed ur Vetenskapliga partiets RSS-feed p.g.a. dina klickbetesrubriker. Det beror inte på innehållet som var en träffande satir.

Här har du en lista på fler möjliga klickbeten om du vill fortsätta med klickbetes-beteendet:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_idiomatiska_uttryck

Om du byter till relevanta rubriker för innehållet kan du kontakta oss igen. Då är vi intresserade av att länka till dig.

Martin Gustavsson sa...

Byter du till Wordpress-blogg så placerar vi dina poster ännu högre dessutom.

Björn Nilsson sa...

Jag överlever nog, så här satte man rubriker redan på blytypernas tid ... och vill du se på Wordpress så ligger ju min fotoblogg där.